TRADITIONELL SPORT PÅ KANARIEÖARNA Lucha Canaria – kanarisk brottning Det handlar om en brottning som i mycket påminner om japanernas sumobrottning och är den mest utbredda av de traditionella kanariska sportgrenarna. Arenan, ”el terrero”, är sandbelagd och de två brottarna, stora kraftiga killar, är barfota, iklädda byxor som har rullats upp över låren och en T-skjorta. Inom en utritad ring ska brottarna antingen försöka få omkull den andra genom att greppa de upprullade byxorna nerifrån eller manövrera ut honom från cirkeln. Den som först vidrör marken med vilken som helst annan del av kroppen än fotsulorna har förlorat. Man jobbar i lag om 12 och det laget som lyckas utmanövrera alla i det andra laget har vunnit. Utmärkande är att vinnaren alltid räcker handen åt förloraren, hjälper honom upp och sedan ger de varandra en björnkram. Arrastre de Ganado – boskapens dragkamp Sporten föddes år 1938 under Kristusfesterna i La Laguna och går ut på att två kor eller oxar, förenade med ett ok, tävlar i styrka och snabbhet med att dra ett släp med tyngder som väger hundratals kilo. Boskapsskötaren, som inte får bestraffa djuren, visar dem tillrätta med en stav och uppmanar dem med tillrop att gå den 70 meter långa sträckan på kortast möjliga tid. Bola Canaria – kanarisk boule
Spelet liknar det franska spelet petanque och är populärt på öarna. Bollarna som ska kastas så nära den lilla bollen som möjligt är av hårt trä.
Levantamiento del Arado – ploglyftning I den här sporten måste de tävlande lyfta en gammaldags plog, som kan väga upp till 100 kilo, i vertikal ställning från styret, sänka den i horisontal ställning och vrida den 360 grader innan den släpps ner på marken igen. Tävlingsdeltagaren kan också sitta på huk och placera styret på låret och vrida plogen runt.
Sporten spelar en oerhört viktig roll i det kanariska samhället och utan sin fotboll, sin korgboll och sin motorsport skulle gubbarna inte ha mycket att ventilera på stamkrogarna eller ljugarbänkarna. Men på Kanarieöarna utövas en mängd andra sportgrenar som inte får lika mycket utrymme i dagstidningarna. De traditionella kanariska sportgrenarna - tävlingar som kräver fysisk aktivitet - utövas framför allt på landsbygden. Vissa av dem fanns redan under guanchernas tid, andra infördes av de spanska erövrarna efter 1400-talet. Många hänger ihop med de stora religiösa festligheterna där hela familjen deltar och på det sättet går de vidare från generation till generation. De flesta sporterna har egna föreningar och klubbar. Här följer i korthet en beskrivning av traditionella kanariska sportgrenar. Bilderna är från regeringens hemsida gobiernodecanarias.org.
Levantamiento de Piedras – stenlyftning Guancherna använde stora stenar som vapen i strider. Efter européernas ankomst utvecklades stenlyftning och -kastning till en sport i kraftmätning. Man lyfter en stenbumling och antingen kastar man den så långt som möjligt, går med den i famnen så länge man orkar eller lyfter den så högt upp man kan.
Palo Canario – stavkamp Det är en kampsport där de två tävlande håller stavar som de stöter mot varandra utan att de får vidröra den andras kroppsdelar. Sporten var ursprungligen en kampmetod som användes mot européerna, men blev efter kristendomens införande en traditionell sport. Stavar har haft en betydande roll i samhället, antingen som försvarsmedel, till hantering av boskap eller som vandringsstöd på vägar och i bergstrakter. Salto del Pastor – herdens hopp På grund av öarnas abrupta bergslandskap använde guancherna en stav av trä och gethorn för att komma över hinder och ojämnheter och ta sig ner för branta klippor genom att stöda sig på staven och hoppa. Med européernas ankomst ersattes gethornet av en stålspets. Under årens lopp och med de allt mer sällan sedda herdarna har stavhoppen blivit en sport med egna klubbar på öarna.
Text: Helena Somervalli Källor: gobiernodecanarias.org, Cultura Canaria
|