La Orotava        Klicka här för bildserie          Tillbaka

Trots att vi ett stort antal gånger har åkt igenom La Orotava på väg upp till Teide har vi inte stannat i staden för att se oss omkring - inte förrän häromdagen, då vi beslöt åka och se den berömda sandmattan med egna ögon. Katolikerna firar Corpus Christi-högtiden och i La Orotava pryds gator och torg med blomstermattor och sandmattor. Den stora sandmattan utanför stadshuset görs klar till torsdagen efter den heliga treenighetens söndag och blomstermattorna på de intilliggande gatorna görs färdiga under torsdagen. Vi besökte La Orotava på onsdag för att slippa folk- och trafikträngsel, vilket gjorde att vi inte fick se mattorna som är gjorda av blomblad. Men vi hade tur med vädret, solen sken över hela Teneriffa och det låg en festlig stämning över staden. Tyvärr regnade det dagen därpå, den viktigaste dagen då processionen drar fram!

År 1847 ritade Leonor del Castillo y Monteverde med krita en religiös figur, som sedan täcktes med blomblad, utanför sin dörr som hyllning till Corpus Christi-processionen som skulle gå förbi huset. Denna lilla hyllning var ursprunget till de idag så berömda mattorna. År 1905 gjordes den första stora sandmattan på stadshusplatsen med anledning av spanska armadans besök i La Orotava. Sedan 1919 har sandmattan gjorts som hyllning till Corpus Christi.

Denna ”förgängliga konst” drar tusentals troende och nyfikna till La Orotava varje år under Corpus Christi. Sandmattan tillägnades i år ”prästadömets år”, instiftat av påven Benedikt XVI. Efter 38 dagars arbete har de 18 mattkonstnärerna, under ledning av direktören för mattkonstnärernas akademi, Domingo González Expósito, byggt upp mattan som täcker hela torget nedanför stadshuset, omkring 850 kvadratmeter, och består av religiösa bilder. Mattan görs av färgad sand från Teides krater, Las Cañadas. Efter högtidligheterna sopas sanden bort och förvaras på ett speciellt ställe för att sedan användas på nytt nästa år, enligt en dam som sålde böcker om La Orotavas mattor vid stadshuset. Mycket jobb för en dags ära!

Vi hittade en parkeringsplats intill en annan sevärdhet, Liceo de Taoro, som vi trädde in i och beundrade med stora ögon. År 1928 lät en penningstinn markis, Tomás de Ascanio y Méndez de Lugo, bygga palatset som privat bostad åt sin familj. År 1975 köptes det av kulturföreningen Liceo de Taoro som grundades år 1855. Föreningens verksamhet går ut på att gynna kultur, konst, folklore, sport och fritidsaktiviteter i La Orotava och har fått flera utmärkelser. Byggnaden är vacker och de omgivande trädgårdarna är otroligt färgsprakande med sina olika träd, buskar, grönväxter och blommor. Vi visades vänligt in i det pampiga huset som höll på att ställas i ordning för en stor middag senare på kvällen och var grant smyckat. ”Vi köper huset”, tyckte Kjell.

Text och bilder: Helena Somervalli