Jag publicerar här några av Kanarieöarnas fascinerande legender.

 Laurinagas förbannelse

På 1400-talet utnämndes don Pedro Fernández de Saavedra till herre över de Lyckliga Öarna. På Fuerteventura blev don Pedro, erövrare i kärlek såväl som i krig, berömd så snart han hade landstigit på ön, tack vare sina äventyr med infödingsflickorna. Han gifte sig inom kort efter ankomsten med doña Constanza Sarmiento, dotter till García de la Herrera, och fick fjorton barn, förutom alla de illegitima barnen runt om på ön. Med åren växte en av doña Constanzas söner, don Luis Fernández de Herrera, upp till en stilig kavaljer som ärvde sin fars alla brister men inga av hans dygder. Han var dryg, inbilsk och kvinnotjusare; men feg i strid. Han njöt av att förföra infödingsflickorna som såg upp till honom som en hjälte. En dag blev han förtjust i en mycket vacker dam som hade döpts som kristen till Fernanda. Flickan hade ingenting emot don Luis närhet; men hon ville inte sätta sitt rykte på spel genom att falla till föga. Månaderna gick och tjusaren fortsatte ansätta Fernanda, som för var dag som gick kände sig allt mera redo att spela med i spelet, hon gick till och med så långt som att tacka ja till en inbjudan från don Luis att delta i en jakt organiserad av hans far. Jaktdagen såg don Luis till att hela förmiddagen vara ensam med den nu förälskade flickan. De åt i lugn och ro i skuggan av en poppel och kort därefter bad den unge älskaren henne följa med på en promenad. Livligt pratande kom de fram till en tät skogsdunge då det redan började skymma. Don Luis, som tyckte att ingen platonisk kurtis längre var av nöden, började omfamna Fernanda. Hon försökte försvara sig, men då hon förstod att hon inte skulle lyckas, ropade hon på hjälp med hög röst. Skriken hördes av jägarna och de upptäckte att paret var borta.

Don Pedro besteg sin häst och i sällskap av andra herremän sporrade han hästen för att närma sig paret. Innan de hann fram försökte en infödd bonde försvara Fernanda gentemot don Luis. Störd och förorättad drog don Luis upp en kniv ur slidan och beredde sig att ta livet av bonden. Men det gick inte, för efter några minuters kamp lyckades bonden ta kniven från don Luis. Förblindad av ilska ämnade han hugga kniven i don Luis då don Pedro, som kom galopperande och hade sett scenen, red rakt på bonden som föll till marken och omkom. Då uppenbarade sig en gammal infödingskvinna mellan träden, modern till bonden, som med sorgsen blick genast såg vad som hade hänt. Hon tittade upp för att se vem som hade dödat sonen och såg don Pedro, kavaljeren som hade förfört henne i sin ungdom och som hade givit henne sonen som nyss dött. Hon kände igen honom och fylld av förbittring berättade hon att hon var Laurinaga och att kroppen på marken var hans egen son. Hon lyfte blicken mot himlen och kallande på gudarna förbannade hon med darrande röst Fuerteventura på grund av att öns härskare var don Pedro Fernández de Saavedra, orsaken till hennes olycka. Det sägs att de heta vindarna från Sahara därefter började blåsa på ön, blommorna vissnade och hela ön blev en enda ödemark som, enligt Laurinagas förbannelse, till slut kommer att försvinna.

 

 Legenden om Garoé

Det berättas att under erövringsperioden växte på ön Hero (Hierro) ett träd som invånarna kallade Garoé. Ingen lärd kände till ett likadant träd  i hela arkipelagen eller på andra kända orter. Tack vare sina stora blad filtrerade trädet vatten från dimmolnen som rullade in. Vattnet samlades i håligheter i marken som bimbaches, som öborna kallades, hade grävt. Det fanns inget annat sötvatten på Hero än det som Garoé filtrerade. Därför dyrkade bimbaches trädet som om det hade varit en gud, och såg till att det stod tryggt och var välskött. Men, då de såg att erövrarna anlände till hamnen i Tecorone (idag La Estaca) oroade de sig över sin frihet och kallade alla invånare till Tagoror (de äldres församling), för det var inte första gången som piraterna kom till öarna för att ta invånare och sälja dem som slavar i länder på andra sidan havet. Under mötet kom man överens om att Garoés blad måste täckas in så inte utlänningarna upptäckte dem, för då de inte hittade dricksvatten så skulle de förhoppningsvis ge sig av och ge upp försöket att erövra ön.

Så gjorde man och efter att ha tagit tillvara tillräckligt med vatten för att inte behöva återvända till Garoé på flera veckor och beordrat om straff genom hängning av den som förrådde hemligheten, såg de hur den fransk-spanska expeditionen ledd av Maciot Bethencourt började lida av törst. Då hände det att den infödda flickan Agarfa förälskade sig i en ung andalusier från expeditionen och förblindad av kärleken som andalusiern bekände för henne, avslöjade hon den dyrbara hemligheten om Garoé utan att inse att hon därmed dömde hela sitt folk till att förlora sin frihet. Då Maciot fick höra den goda nyheten, visste han att ön var nära att falla. Bimbacherna däremot, då de blev varsle att trädet hade hamnat i främmande händer, beslöt avrätta Agarfa och rövade bort henne från främlingarnas läger, där hon befann sig, och hängde henne i gryningen följande morgon.

Några dagar därefter hyllade Armiche, (Mencey, kung av Hero), erövraren Maciot de Bethencourt, varefter han togs tillfånga tillsammans med sina trognaste undersåtar och med honom var det slut på den sista kungen av Hero och på öns frihet.

Legenden om drottning Ico

Zonzamas styrde på Lanzarote då ett spanskt fartyg, vars kapten var Martín Ruiz de Avedaño, anlände till ön. Då öborna såg fartyget på avstånd beredde de sig på kamp. Efter ett tag beslöt Ruiz de Avedaño ta sig i land i fredliga avsikter och tog med sig en fin dräkt som han gav i gåva till kungen för att visa sin vänskap. Zonzamas accepterade gåvan och, för att visa sin vänskap, gav han åt besökaren boskap, mjölk, ost, skinn och snäckor och bjöd honom att vila ut i sin boning i Acatife. Där väntade drottning Fayna och sönerna Timanfaya och Guanareme. Avedaño tillbringade flera dagar som kungaparets gäst i Mayantigo. Senare återvände han till sitt fartyg och reste iväg.

Nio månader senare födde drottning Fayna en dotter med vit hy och blont hår som döptes till Ico. Folket i byn muttrade och förnekade den lilla prinsessans ursprung. Tiden gick, flickan växte upp frisk och vacker i Ugas, barnsköterskans, vård. Åren gick och Zonzamas och Fayna dog. Los Guaires, de äldres församling, proklamerade Timanfaya kung. Årstiderna kom och gick och Ico växte upp till en vacker ung flicka. Guanareme förälskade sig i henne och gjorde henne till sin hustru. Senare närmade sig fartyg från Bizcaya och Sevilla Lanzarotes kuster för att hitta slavar. Lanzaroteborna gjorde sig beredda till försvar. I kampen dog många öbor, andra tillfångatogs och kedjades som slavar för att säljas på fastlandet. Bland dessa befann sig Timanfaya.

Eftersom kungen hade försvunnit, samlades Los Guaires på nytt för att välja ut en ny härskare. Denne skulle ha varit Guanareme, men ingen vågade nämna hans namn, för om han valdes så skulle Ico bli drottning och hennes adliga ursprung och kungliga blod ifrågasattes. Henns ljusa hy och hår påminde alltför mycket om det avlägsna besöket av Ruiz de Avedaño och om Ico inte var dotter till Zonzamas så skulle hon inte kunna bära krona utan måste fly.

Los Guaires överlade länge. Till slut beslöt de att prinsessan skulle utsättas för rökprovet för att sanningen skulle komma fram. Hon skulle stängas in i en grotta tillsammans med tre ofrälse kvinnor. Sedan skulle grottan fyllas med tjock rök en lång stund; om Icos blod inte var adligt, skulle hon dö med de övriga kvinnorna. Men om hon överlevde skulle det vara ett obestridligt tecken på hennes adlighet. Provet skulle ske dagen därpå. På natten besöktes Ico av barnsköterskan Uga med svepskälet att uppmuntra henne, men då de blev på tu man hand gav den gamla barnsköterskan en svamp åt prinsessan och sade att hon skulle suga den full med vatten inför provet och sätta den i munnen varvid hon skulle klara sig med livet i behåll. Ico gjorde som hon sade. Då grottan öppnades låg de tre ofrälse kvinnorna döda, medan Ico var vid liv. Därefter tvivlade inte undersåtarna på hennes adlighet, trots hennes blonda hår och ljusa hy.

Legenden om Gara och Jonay

Enligt legenden från La Gomera fanns på den tiden sju platser ur vilka magiskt vatten sprutade och ingen visste var ursprunget låg. De var sju fontäner som, förutom att de skänkte kraft, också kunde förutse om man skulle hitta en partner då man speglade sej i vattnet. Om vattnet var klart skulle kärleken infinna sig, men om det var grumligt såg det rätt hopplöst ut. Festen Beñesmen närmade sig och en grupp unga gomerabor begav sig till Los Chorros de Epina för att spegla sig. Bland ungdomarna befann sig Gara, prinsessan av Agulo. Hon böjde sig fram och först såg hon en lugn och perfekt spegelbild, men snart följde skuggor och bilden blev orolig... Gerián, ortens lärde man, påpekade: ”Det som ska ske det sker. Spring ifrån elden Gara, eller så kommer elden att bränna upp dej”. Gara var tyst, men den tråkiga spådomen gick från mun till mun.

Dagen innan festen anlände Teneriffas kungar, Menceyes, och andra adlingar. Adejes kung kom med sin son Jonay, snygg och välväxt. Gara kunde inte låta bli att titta på honom och då deras blickar möttes slog kärleken till. Kort därefter, medan festen ännu pågick, blev deras kärlek offentlig. Men då den glada nyheten spred sig började El Teide, som tidigare gick under namnet Echeyde (helvete), spruta lava och eld, med sådan kraft att synen från La Gomera var skräckinjagande. Man kom ihåg spådomen som den unga Gara hade fått: Gara, Agulos prinsessa, vattnets hemvist; Jonay, eldslåga från Helvetets ö... Den kärleken var alltså omöjlig. Stor misär skulle infinna sig om de inte separerade. Deras fäder beordrade dem då att aldrig mera ses. Vulkanen lugnade ner sig och då festen var slut återvände alla besökare till Teneriffa, men en av dem återvände med tom själ och brustet hjärta.

Det berättas att Jonay slängde sig i havet mitt i natten för att simma till sin älskade. Två uppblåsta simblåsor från ett djur som var faststpända runt midjan hjälpte honom att flyta då krafterna tröt. Avståndet var långt och han kom fram i gryningen. I smyg letade han sig fram till sin älskade och då de träffades omfamnade de passionerat varandra. De smög bort i skydd av Gomeras skogar och under ett cederträd gav de sig hän åt passionen och kärleken. Garas far uppmärksammades på dotterns flykt och gav sig rasande iväg för att leta upp henne. Han upptäckte dem i armarna på varandra och då de unga tu blev varse faderns närvaro tog de till den enda möjliga utvägen... En oböjlig vass cederkvist placerad mellan dem, så att deras hjärtan förenades, var deras dödliga bundsförvant. Det tittade varandra i ögonen, tryckte sig mot varandra så att kvisten genomborrade dem och förenade dem för alltid. Gara, vattnets prinsessa, och Jonay, eldens prins, ger idag namn åt La Gomeras högsta topp och nationalparken Garajonay.