Christina och Bengt Axelsson, som bor på El Hierro, berättar om hur de upplever vulkanaktiviteten.

KLICKA HÄR

La Restinga med magmafläcken

Oceanforskaren Sarmento de Gamboa har undersökt havsbotten runt El Hierro

Rykande pyroklaster

Ramón Margalef i Los Cristianos. Bild av Lasse Lindsköld

Involcans foto av gaserna 200 meter från utbrottet

Guardia Civils foto av magmafläcken tagen 16/11 - som ett konstverk!

IGN:s naturliga "skalvmätare"

Magmafläckens utbredning

Den kraftigaste explosionen hittills

Vulkanöppningen växer på längden och närmar sig La Restinga

Oceanografiska Institutets fartyg "Ramón Margalef"

Pyroklastiskt material från utbrottet

Döda fiskar utanför La Restinga

En äldre kvinna hjälps till evakuerings-fordonet av Röda Kors-volontärer

Hela den lilla fiskebyn La Restinga

Vulkanologen Juan Carlos Carracedo

Emilio Carreño från IGN

Skalven på El Hierro

Satellitbild av El Hierro

"Mar de Las Calmas", lugnens hav utanför El Hierro

Nyfikna tittar på Teneguías utbrott 1971

SKALVEN PÅ EL HIERRO

21/12: Geografiska Institutet har registrerat fyra skalv sedan 11 december. Det kraftigaste skalvet med magnituden 2.3 grader registrerades i lördags på 22 kilometers djup utanför kommunen Frontera. Vulkanen utanför La Restinga fortsätter att spruta magma men i mindre grad än tidigare.

Kanariska regionalstyrets viceturistchef, Ricardo Fernández de la Puente, har besökt El Hierro och underströk att ett av hans mål är att hitta vägar till att turismen på ön återhämtar sig och att öns attraktioner och ön som turistmål får en så stor spridning som möjligt.

13/12: Magmarörelserna utanför La Restinga fortsätter och havet kokar på ytan, medan skalven på norrsidan har upphört, åtminstone för ögonblicket. De senaste två dygnen har inte ett enda skalv registrerats.

Forskarna tror att vulkanen, som enligt experterna har tre koner, har vuxit på höjden med 80 meter de senaste veckorna och därför syns bubblorna på ytan bättre.

8/12:  Pevolca, säkerhetstjänsten, har dragit ner trafikljuset i La Restinga från rött till gult, som på resten av ön. Området kring själva utbrottet är fortfarande rött. Man har också beslutat tillåta en passage på 0.25 sjömil för båtar från La Restinga till norrsidan.

Det bubblar fortfarande utanför La Restinga och man kan emellanåt se rykande pyroklastiskt material på ytan. Skalven på norrsidan fortsätter sin minskande aktivitet.

6/12: Situationen på El Hierro har lugnat ner sig så mycket att jag inte fortsättningsvis kommer att skriva varje dag. Jag håller noga ögonen på vad som sker och rapporterar omedelbart om/när läget förändras.

Actualidad Volcánica, AVCAN, som så förträffligt skriver varje dag kommenterar idag Pevolcas, säkerhetstjänstens, rekommendationer som helhjärtat stöds: ”Vi påminner om att trafikljuset står på rött i La Restinga för att ett utbrott pågår utanför kusten. Forskarna vet inte hur länge det kommer att hålla på och även om situationen visar en viss stabilitet kan vi ännu inte bekräfta att slutet är nära”. AVCAN påpekar att många liknande fenomen har sett ut att ha avslutats och så har det återkommit med kraft när man minst väntade.

5/12: Igår besökte kanariska regionalstyrets chef, Paulino Rivero, La Restinga och fick med egna ögon se de rykande pyroklasterna på havsytan som visade sig en kort stund. Rivero ansåg att synen utgör en attraktion för turismen. Han konstaterade också att de ekonomiska bidragen åt de drabbade familjerna har börjat anlända.

El Hierro har varit utsatt för nästan 12.000 skalv sedan fenomenet började i juli. Situationen nu är rätt stabil, enligt experterna. Igår registrerades fyra mindre skalv och idag har två skalv registrerats. Magmarörelserna är stabila, ökar emellanåt lite och minskar sedan. Pevolca kommenterar att ”trafikljusen” fortfarande visar rött i La Restinga på grund av att vulkanens aktivitet inte är avslutad. Nästa vecka ska en forskningskommitté analysera proverna och bilderna som oceanforskningsfartygen Ramón Margalef och Sarmiento de Gamboa har fått fram i Mar de Las Calmas i La Restinga och El Golfo i Frontera.

4/12: Kl. 9.30 – Lugnet fortsätter. Tre mindre skalv igår och inget än så länge idag. Pevolcas chef säger ändå att ”ingen vet vad som kommer att hända”, så det gäller att vara uppmärksam. Invånarna försöker pressa myndigheterna att ta bort ”trafikljusen” med rött för La Restinga och gult för resten av ön.

Man kan nu se också norrsidan på El Hierro via webkamera.

3/12: kl. 11.00 - Actualidad Volcánica, AVCAN, skrev en kul liten kommentar på morgonen: “Idag strax efter klockan 02.00 föddes en liten vulkan. Än så länge liten, men väldigt söt. Hon heter Clara och är dotter till vår uppskattade kollega Enrique, som under El Hierros hela vulkankris har hållit oss informerade. Ett stort grattis från oss alla på AVCAN.”

Det är AVCAN:s enda kommentar tills vidare. Läget är lugnt, inga fler skalv registrerades igår och idag har endast ett mindre skalv registrerats. Säkerhetsorganet Pevolca rekommenderar ändå invånarna att vara uppmärksamma på myndigheternas rekommendationer, för skalven har inte tagit slut, magmarörelserna fortsätter med oförändrad styrka och gasutsläppen är onormalt rikliga.

2/12:  Kl. 9.30 – Igår spydde vulkanen ut rykande pyroklastiskt material, men inte i samma mängder som i söndags. Magman försvann i djupet och lämnade efter sig en stor brun fläck på ytan. Forskare ombord på fartyget Ramón Margalef fortsätter sina undersökningar, medan Sarmiento de Gamboa avslutade sitt jobb på El Hierro igår. Enligt en tidning skulle Sarmiento de Gamboa ha undersökt om en ny vulkanöppning existerar på norrsidan. Detta har inte bekräftats.  

Igår registrerade IGN sju skalv med magnituder 1.5 – 2.6 på richterskalan på omkring 20 kilometers djup på norrsidan. Idag har hittills fem skalv registrerats med magnituder 1.8 – 2.8 på 16 – 23 kilometers djup.

1/12: Kl. 10.00 - Igår registrerades tre skalv på 16-23 kilometers djup med magnituder 2.0-2.6 på richterskalan, idag hittills har ett enda skalv registrerats på 1.9 på richterskalan på 21 kilometers djup. AVCAN, Actualidad Volcánica, skriver idag att den seismiska aktiviteten fortsätter med moderat intensitet i havsområdet El Golfo på norrsidan. Magmarörelserna i La Restinga har oförändrad intensitet med en tendens att minska.

Magmaklumpar som plockades upp i det kokande havet i söndags har skickats till tre universitet i USA, Kanada och Frankrike för att analyseras. Också nationella laboratorier analyserar magman för att komma fram till vad den består av. ”Det handlar om den tredje analysen av pyroklaster från La Restingas vulkan”, säger Carmen López från Geografiska Institutet, IGN, och kommenterar att en så bred och komplett studie som möjligt är nödvändig.

30/11: Kl. 9.30 – De registrerade skalvens antal igår var sex. Det kraftigaste med magnituden 3.2 på richterskalan på 15 kilometers djup kändes av. Idag har inga skalv registrerats hittills. De oceanografiska forskarfartygen Ramón Margalef och Sarmiento de Gamboa fortsätter sin forskning och sina studier.

29/11: kl. 14.30 - Oceanografiska fartyget Sarmiento de Gamboa inleder idag en två dagar lång geofysisk undersökning av El Hierros havsbotten, både på norra sidan i El Golfo och på sydsidan vid utbrottet. Igår sågs inga magmaklumpar men en stor brun fläck har brett ut sig och gas läcker ut. pH-värdet i vattnet mättes till 5.71. Koldioxidmängden på ön är sju gånger större än normalt.

Kl. 9.30 – Webkameran visar idag på morgonen en ljusare fläck där det kokade häromdagen. Magmarörelserna fortsätter med samma intensitet som tidigare, enligt AVCAN, som föreslår att vulkanen utanför La Restinga i området Mar de Las Calmas, lugnens hav, ska döpas till ”Volcán de Las Calmas”. Skalven på El Hierro ökade igår i antal och geografiska institutet, IGN, registrerade 20 skalv med magnituder 1.5 – 2.9 på richterskalan på omkring 20 kilometers djup. Idag har hittills fyra skalv registrerats, det kraftigaste med magnituden 3.0 på 15 kilometers djup. Skalven sker i havet på norrsidan i området Frontera.

Yrkesfiskarna på El Hierro får i snitt 3.600,- euro i ersättning för förlorad arbetsinkomst mellan 11 oktober och 31 december.

28/11: Kl. 9.00 – Actualidad Volcánica, AVCAN, lade igår ut ett stort antal bilder bilder på Facebook av magman som plockades upp av forskarna på sjöräddningens fartyg intill det kokande havet vid utbrottet. En av de ombordvarande kommenterade att magmaklumparna var ihåliga och fyllda av gas och att de exploderade då de nådde ytan. Skalvens antal igår var sex med magnituder mellan 1.5 och 2.3 på richterskalan på omkring 20 kilometers djup. Hittills idag har tre mindre skalv registrerats. Webkameran visar ett lugnare hav.

27/11: Kl. 18.45 - Vulkanen vilade en tid och samlade tydligen krafter till de senaste explosionerna, igår och idag, men har lugnat ner sig under eftermiddagen. AVCAN informerar att skalven fortsätter med moderat intensitet på norrsidan i området El Golfo, antalet är fortfarande endast fyra och rör sig på mellan 17 och 20 kilometers djup. Magmarörelserna däremot är ostadiga med plötsliga mindre explosioner. Det positiva för El Hierroborna är att situationen har lugnat ner sig så mycket att centret för jätteödlorna och guanchernas bosättningscenter har öppnats på nytt för allmänheten, förutom att tunneln Los Roquillos är öppen.

 Kl. 14.00 - Forskare ombord på sjöräddningens fartyg har tagit bilder och samlat upp pyroklastiskt material i havet. Klumparna är stora i omfång, mellan en halv och en meter. Fartyget låg en lång stund precis intill de rykande pyroklasterna, medan en helikopter svävade över området fram och tillbaka. 

Kl. 9.00 – Vulkanen utanför La Restinga bubblar på nytt sedan igår på eftermiddagen. De rykande bubblorna ses tydligt i webkameran. Skalven var igår fem till antalet med magnituder mellan 1.6 och 2.7 på richterskalan på 17-20 kilometers djup. Idag har hittills två mindre skalv registrerats.

26/11: Kl. 9.30 – För första gången sedan vulkanaktiviteten på El Hierro inleddes har en ny dag börjat utan ett enda skalv. Livet håller på att återgå till det normala. Tunneln Los Roquillos har öppnats för allmänheten, trots sprickor i väggarna, och de elva familjer som evakuerades i Frontera har fått flytta tillbaka hem. Enligt oceanforskarfartyget Ramón Margalefs senaste undersökning kommer koldioxidutsläppet från ett större djup, vilket tyder på att vulkanens vägg delvis har rasat. Magmarörelserna på sydsidan fortsätter vara oregelbundna och koldioxidutsläppet är rikligt. Ramón Margalef lade till vid hamnen i Los Cristianos igår och Lasse Lindsköld skickade mej vänligen bilden här intill.  

25/11: Kl. 9.30 – Igår registrerades endast 8 skalv med magnituder 1.5 – 2.8 på richterskalan på mellan 15 och 24 kilometers djup. Det kraftigaste skalvet kändes av. Idag har hittills 4 skalv registrerats med magnituder 1.5 – 3.1 på richterskalan på 15 – 20 kilometers djup. Skalvet på 3.1 har känts av.

Gasfläcken i havet har vuxit betydligt, har brett ut sig och lyser grann, medan bubblandet från vulkanen lyser med sin frånvaro.

Invånarna kräver att tunneln Los Roquillos mellan Frontera och Valverde öppnas fullt ut och säkerhetsorganet Pevolca har idag ett möte mitt på dagen där situationen ska analyseras.

24/11: Kl. 9.00 – Vulkanologen José Luis Barrera kommenterade igår att vulkanen utanför La Restinga inte kommer att visa sig över vattenytan. Kratern befinner sig på omkring 200 meters djup och det är möjligt att en del av strukturen har rasat, eftersom lavan rinner neråt och konen växer inte på höjden. Vulkanen föddes på 300 meters djup och inom två veckor hade den vuxit 100 meter på höjden. För att växa ännu mera skulle basen behöva breda ut sig för att kunna klara av en vertikal tillväxt och detta ser inte ut att ske. Vulkanens enda synliga bit har varit bubblandet på ytan och inte ens det finns längre kvar. Även om både forskare och invånare gärna hade sett en ny liten ö växa upp, så ser vulkanen ut att ha tagit en annan riktning. Några invånare på El Hierro skämtar om besvikelsen ”för vi hade redan planerat sälja tomter på den nya ön…”

Igår registrerades 21 skalv med magnituder mellan 1.5 och 2.5 på richterskalan, på 15 – 25 kilometers djup. Två av skalven noterades i området El Pinar, resten i Frontera. Idag har endast ett skalv registrerats hittills, 1.8 på richterskalan på 24 kilometers djup i Frontera.

23/11: Kl. 9.30 – Fortfarande inga större förändringar. Igår registrerade geografiska institutet 26 skalv med magnituder mellan 1.6 och 3.3 på richterskalan på mellan 15 och 23 kilometers djup. De två skalven på 3.3 kändes av. Idag har hittills 10 skalv registrerats med magnituder mellan 1.6 och 2.4 på richterskalan på 15-21 kilometers djup. Forskarnas tolkningar av gasfläckarna som noterades i förrgår varierar och de väntar på närmare studier av havsbotten.

22/11: Kl. 17.30 - Forskare från vulkaninstitutet, Involcan, observerade och fotograferade igår från Guardia Civils helikopter gasfläckar som plötsligt visade sig på ytan omkring 200 meter från det pågående utbrottet till havs. Fläckarna försvann efter en stund och de bekräftar att det finns flera vulkanöppningar och är samtidigt till stor nytta för forskarna då de visar var sprickorna ligger. Se bilden överst tilll vänster! 

Kl. 9.00 - I stort sett oförändrade förhållanden. De 20 skalven igår hade magnituder mellan 1.5 och 3.3 på richterskalan på mellan 15 och 23 kilometers djup. Ett skalv kändes av. Idag har hittills 12 skalv registrerats med magnituder 1.6 – 2.1 på 12-20 kilometers djup.

Igår trodde forskarna att de upptäckte en ny vulkanöppning på grund av ett lätt bubblande på ett annat ställe än tidigare, men detta har inte bekräftats. Gårdagens oregelbundenheter i signalen som magmarörelserna ger visar på att någonting händer under vattnet. Det kan bero på ras i vulkanväggen. Oceanfartyget Ramón Margalef kommer att undersöka vad som har hänt.

21/11: Actualidad Volcánica, AVCAN, skriver idag att vulkanaktiviteten fortsätter med måttliga seismiska rörelser. Magmarörelsernas signal i La Restingas närhet är stark men försvagas. Sex nya skalv idag med magnitud mellan 1.4 och 2.7 på richterskalan på omkring 20 kilometers djup. Ett skalv har känts av. Igår registrerades 24 skalv av vilka 4 kändes av, det kraftigaste med magnituden 3.7. Mängden koldioxid i luften vid utbrottet är flera gånger större än normalt.  

20/11: Kl. 9.00 -Geografiska Institutet registrerade igår 15 skalv, ett med magnituden 2.8 på richterskalan på 16 kilometers djup och ett med 3.3 på 23 kilometers djup, som vardera kändes av på ön. Idag har hittills sju skalv registrerats, ett med magnituden 3.7 på 21 kilometers djup som har känts av. Magmarörelsernas signal som i förrgår plötsligt droppade stärktes igår kraftigt under eftermiddagen.

19/11: Kl. 9.00 – Forskarna noterade igår en “plötslig och märkbar” minskning av magmarörelserna på El Hierros sydsida och konstaterade också att magmarörelser saknas på norrsidan. Av gårdagens 35 skalv kände invånarna av två, den ena med magnituden 3.7 på richterskalan fyra kilometer från kusten och på 23 kilometers djup. Bubblandet utanför La Restinga märktes nästan inte alls igår, men det är inte tillåtet att närma sig vissa områden på grund av gaserna som vulkanen avger.

Skolbarnen i La Restinga, som efter evakueringen har gått i skola i El Pinar, får nu inkommande måndag återvända till sin egen skola. Alla evakuerade invånare har ännu inte återvänt till La Restinga.

Jag gick in på Actualidad Volcánica:s dagliga information på Facebook och tryckte på skoj på länken ”visa översättning”. Då lyder texten om magmarörelsernas minskning så här:

”Fortfarande en viktig signal av vulkanisk tremor i området i la Restinga, igår sänkas betydligt tidigare 22: 00 pm säkert genom öppnandet av en ny mun eller sylt i kanalen, och som under de senaste timmarna bibehålls även om det tenderar att öka.”

Undrar hur sylten i kanalen smakar…

18/11: Kl. 8.30 - Helium är det näst vanligaste grundämnet i universum. Atmosfären innehåller ändå bara 5 ppm helium och havsvattnet ännu mindre. Forskarna har konstaterat heliummängder i Mar de Las Calmas, där utbrottet äger rum, som är mellan 4.000 och 35.000 gånger större än normalt i havsvattnet.

I morse har det bekräftats att situationen på El Hierro visar stabila parametrar i fråga om skalv och förvrängning i Frontera på norrsidan, jämfört med förra veckan. Skalvens antal har minskat, men igår registrerades ett skalv på 3.6 på richterskalan som kändes av på ön. Magmarörelserna på sydsidan är fortfarande intensiva, men det har också konstaterats att de härstammar endast från ett centrum. Från fartyget Ramón Margalef informerar forskarna att avståndet mellan havsytan och vulkanens krater håller sig på omkring 180 meter, med andra ord finns ingen risk för att en explosiv process skulle innebära fara för människan.

17/11: Kl. 9.30 - I sin morgonrapport skriver Actualidad Volcánica, AVCAN, idag att de seismiska rörelserna fortsätter i området El Golfo på norrsidan. Å andra sidan fortsätter också magmarörelserna i La Restinga som igår på eftermiddagen intensifierades märkbart, försvagades en aning mitt på natten och stärktes återigen tidigt på morgonen. Sju nya skalv idag hittills med magnitud 1.6 – 2.4 på omkring 20 kilometers djup har registrerats. Sedan 17 juli har 11.600 skalv registrerats på El Hierro.

Geografiska Institutet, IGN,  använder en naturlig ”skalvmätare”, tremorómetro natural, en flaska vatten på ett bord, för att med ögat kunna se skalven, men den mera sofistikerade mätaren visade igår en intensifiering av magmarörelserna med 35-45%. Enligt forskarna skulle en fortsatt intensifiering kunna resultera i nya sprickor i vulkanen utanför La Restinga. (Sergio Gutiérrez, Valverde).

16/11: Kl. 9.00 - Igår registrerade geografiska institutet 29 skalv på norrsidan, av vilka fem kändes av. Idag har åtta skalv registrerats, det kraftigaste med magnituden 3.2 på richterskalan på 20 kilometers djup, vilket befolkningen kände av.

Forskarna har noterat kristallisering av magman i utbrottet utanför La Restinga, vilket skulle innebära att sydsidans utbrott går mot sitt slut och att sprickorna sluter sig. De är dock försiktiga i sina uttalanden och utbrottet kan fortsätta i veckor, till och med i månader ännu. Magmarörelserna är fortfarande lika intensiva och magma flödar ut ur öppningarna.

15/11: Igår på eftermiddagen spydde vulkanen utanför La Restinga pyroklaster med en meter i diameter som kunde observeras av agenter och forskare i Guardia Civils helikopter som flög över fläcken. Samtidigt ökade darrningarna, som magman åstadkommer då den förflyttar sig, under en timmes tid för att sedan återgå till det normala. De ångande pyroklasterna kunde inte plockas upp men består förmodligen av basalt. Den bubblande fläcken kan ha tre sprickor som spyr magma.

Problem och motsatta åsikter sipprar fram. De strikta säkerhetsåtgärderna som Pevolca har infört kritiseras. El Hierros politiska ledare Alpidio Armas vill inte längre uttala sig under presskonferenser men påpekar att han inte förstår till exempel varför man under liknande förhållanden än stänger tunneln, än öppnar tunneln.

Hittills idag, kl. 10.30, har 12 skalv på norrsidan registrerats, det kraftigaste med magnituden 3.4 på richterskalan på 17 kilometers djup.

14/11: Kl. 15.00 - Myndigheterna meddelar att invånarna i La Restinga får flytta permanent tillbaka till sina hem. Tunneln Los Roquillos öppnas för trafik under dagtid.

Kl. 12.30 - Räddningstjänsten beräknar att Frontera skulle kunna tömmas på alla sina omkring 4.000 invånare på fyra timmar, om det skulle bli ett utbrott på land, vilket ingen forskare anser troligt. Alla vägar bort, till havs, på land eller i luften, har noggrant studerats och evakueringsplanen är klar. Skalven på norrsidan fortsätter och idag har 12 skalv registrerats, det kraftigaste, som har känts av, med magnituden 3.2 på richterskalan på 20 kilometers djup.

En artikel i abc.es handlar om livet i havet och hur eruptionen på sydsidan drabbar miljön. Havet utanför El Hierro är idag ett ”naturligt laboratorium som perfekt motsvarar havet som det kommer att vara i framtiden på grund av klimatförändringen”, står det i artikeln. Mikroorganismerna som kommer ut med magman kan också ge indikationer om livets uppkomst och hur dessa har anpassat sig till extrema förhållanden.

Telefónica har installerat två webkameror på El Hierro. Länken här har två flikar, La Restinga och en närbild av magmafläcken.

webkamera La Restinga  

13/11: Kl. 9.00 - Forskarna som permanent bevakar El Hierro anser det troligt att ön kommer att registrera nya skalv på över 4.6 på richterskalan, vilket gör att flera vägar och tunneln Los Roquillos tills vidare är stängda för all trafik. María José Blanco, chef för IGN, hade redan tidigare meddelat att hon trodde ön skulle skakas av kraftigare skalv.

I La Restinga fortsätter utbrottet och ett nytt utbrott i Frontera på norrsidan, till havs eller på land, är möjligt. Invånarna i La Restinga får fortfarande inte sova över i sina hem.

Vulkanutbrottet och skalven håller långsamt på att kväva all verksamhet på ön. Hittills idag har 8 skalv registrerats, alla under 3.0 på richterskalan.

12/11: Samarbetet mellan de olika institutionerna knakar i fogarna. Vem får uttala sig, vem får synas i medierna, vems auktoritet står högst? Många kockar i soppan! Förkortningarna förvirrar: IEO, CSIC, IGN, Plocan, IGME, ITC, Avcan, ULL, Involcan…

21 oktober bildade kanariska regionalstyret en forskningskommitté ledd av Andrea Brito som skulle förbättra relationerna mellan alla inblandade organ, informera och vara en bro mellan Kanarieöarna och Madrid. CSIC, Centro Superior de Investigaciones Científicas, kallade igår till ett möte som upprörde Brito som ansåg att ”det är en sak att ha en work-shop mellan forskare och en annan sak att diskutera hur Pevolca, kriskommittén, sköter sitt jobb, då det redan finns en grupp för detta, där CSIC själv är representerad”.

Det enda som är säkert är att ingen vet vad som kommer att hända. Ingen kan eller vill uttala sig om den submarina vulkanens framtida beteende, om den har gjort sitt eller om den ska växa, eller skalven på norrsidan som kan resultera i ett nytt utbrott till havs, på land, eller inget alls.

Idag kl. 13.00 har 18 skalv registrerats på norrsidan, ett med magnituden 2.8 på richterskalan på 16 kilometers djup som befolkningen har känt av.

11/11: Kl. 9.00 – Det kraftigaste skalvet hittills skakade om El Hierro i natt: 4.6 på richterskalan. Skalvet, som registrerades på norrsidan på 21 kilometers djup, kändes av på hela ön och i vissa områden på Teneriffa. Av dagens 23 registrerade skalv kändes två mindre skalv också av senare. Inga direkta skador har rapporterats men stenar har rasat på en väg som har stängts. Koldioxidhalten i luften är extremt hög sedan några dagar och allt tyder på att ett nytt utbrott på norrsidan är på väg, enligt chefen för Geografiska Institutet, María José Blanco.

Det finns gott om magma under skorpan, en miljard kubikmeter enligt de senaste mätningarna, parallellt på två olika djup: mellan 20 och 25 kilometers djup och mellan 10 och 15 kilometers djup. "Tro inte att allt är förbi, nu gäller det för vulkanen att besluta sig", säger Blanco.

10/11:  Jeanette har skickat mej en länk till en panoramabild över bland annat La Restinga med sin enorma magmafläck. Bilden är tagen från vulkantoppen närmast La Restinga, visar webkameran som presenteras i morgon och rör sig runt hav och land. En otroligt vacker bild! Den har tydligen misstagits för att vara en webkamera i realtid och fotografen beklagar detta. Samma fotograf har tagit andra fantastiska bilder till exempel från El Teides absoluta topp! Här är La Restinga-bilden:

http://www.ilovesantacruz.es/newweb/camara-web-situada-en-la-restinga/2011/11. Övriga bilder finns på www.ilovesantacruz.es

Kl. 9.30 - Vulkanen, som idag fyller en månad, vilar, kanske för alltid, kanske bara en stund. Under tiden behandlas vulkanen av reportrar i olika medier med olika inriktningar. Chefen för Geografiska Institutet, María José Blanco, kommenterar att hon har tagit på sig rollen som talesman med resignation. Hon säger att hon inte läser vad som skrivs i tidningarna, för då skulle hon varje dag bli arg. En del av rollen är att stå ut med kritik som följer på besluten inför folket och inför forskarna. Blanco bor sedan juli i samma härbärge där de evakuerade bor. Varje eftermiddag informeras invånarna som förstår situationen även om de inte gillar den.

Fläcken på sydsidan verkar sova, vilket är ett normalt beteende för ett sprickutbrott. Ingen vet om eller när den vaknar på nytt. Igår närmade sig oceanfartyget Ramón Margalef den bubblande fläcken. Blanco bad den flytta sig längre bort, för det skenbara lugnet kunde när som helst avbrytas av en ny explosion.

Två vikar i närheten av utbrottet, Tacorón och Puerto Naos, har stängts av för invånare och reportrar av säkerhetsskäl. En tekniker som igår mätte upp kolmonoxid i området kände sig så dålig att han fördes till vårdcentral. Han kan ha andats in kopparsulfat och fått en allergisk reaktion.

Idag ska Ramón Margalef närma sig vulkanen på nytt och aktualisera uppgifterna om kraterns djup och omfång.

9/11: Kl. 9.50 – Utbrottet igår (bilden ovan) tog livet av en stor mängd fiskar som har drivit in mot La Restingas strand. Skalven på norrsidan fortsätter med magnituder upp till 3.0 på richterskalan, på djup mellan 16 och 20 kilometer. Hittills idag har 12 skalv registrerats. Kanariska regionalstyret kritiseras av en politiker för att ”blanda sig i ” och företrädesvis ska endast experterna få uttala sig. Samtidigt kritiseras regionalstyrets chef Paulino Rivero för överlämnandet av pyroklastiskt material till kronprinsparet på WTM-mässan i London. Material säljs också via Internet till höga priser. En invånare på norrsidan kommenterar: ”Förr kände inte många länder till vår ö och nu har den gjort en resa runt jorden, men på bekostnad av öbornas uppoffringar och lidande på grund av vulkanen”.

8/11:  Kl. 21.00 - Idag på eftermiddagen sprutade vulkanen ut en stor kaskad med aska, stenar och gas ur den kokande ringen som hela dagen har varit aktiv. Det handlar förmodligen om den största explosionen hittills och kan ha nått 25 meter över havet. Explosionen lämnade efter sig en stark lukt av svavel. För första gången kunde tevereportrar filma utbrottet som experterna tror kan upprepas de närmaste dagarna. Utbrottet är inte farligt för invånarna men svavellukten var störande sade en person som var närvarande på utsiktsplatsen: ”Det luktar ruttna ägg”. Bilden av explosionen är tagen av en invånare.

Kl. 13.45 – Skalven fortsätter och av de 34 registrerade skalven idag har invånarna känt av tre, det kraftigaste med magnituden 3.5 på richterskalan, alla i området Frontera på norrsidan och på mellan 11 och 25 kilometers djup.

Kl. 9.00 – ”Jättejacuzzi” kallar öborna sin vulkan utanför La Restinga. Den jämförs också med den mytiska ön San Borondón, eftersom den ”kommer och går”. Koldioxidmängden i luften är hög, ständiga magmarörelser registreras och pyroklastiskt material sprutas upp, ett stort antal skalv registreras varje dag och 11 grader varmare vatten vid eruptionen har uppmätts. Vulkanen har förmodligen tre öppningar och stenarna som kastas upp är allt större. Hittills idag har 23 skalv registrerats på norrsidan, alla under 3.0 på richterskalan.

7/11:  Kl. 22.00 – Inga större förändringar: Geografiska Institutet har idag registrerat ett femtiotal skalv på El Hierros norrsida, La Frontera. Två har nått magnituden 3.0 på richterskalan. Undervattensvulkanen fortsätter spruta magma och bubblandet på ytan är konstant. Invånarna i La Restinga har fått tillstånd att återvända till sina hem under dagtid, mellan kl. 8.00 och 18.00, då fläcken syns tydligt.

Kl. 13.30 – Utbrottet intensifieras stundtals för att på nytt lugna ner sig, skriver diarioelhierro. Mera bubblor och en ångpelare med aska har noterats, om än mindre än den förra. Vaksamheten är extrem och en ny vulkanö kan visa sig – eller inte. Eruptionen kan hålla på några dagar eller ett år. Frågor som ingen kan svara på. Temperaturen i havet vid eruptionen är 11 grader varmare än utanför eruptionsområdet.

Kl. 9.40 - Vulkanen håller hela öns befolkning i ovisshet efter eruptionen häromdagen då en vattenpelare med ånga och aska nådde 20 meter upp i luften och föranledde en ny evakuering av La Restinga. Magma fortsätter att spruta under vatten och koldioxidmängden i luften har ökat. Idag måndag har 15 skalv hittills registrerats med magnituder på 1.9 – 3.0 på richterskalan och på mellan 15 och 21 kilometers djup. Ett spänt lugn, skriver Diario el Hierro.

6/11: Kl. 22.30 - De två orden ”byn evakuerades” innehåller en hel värld av smärta och känslor som inte många tänker på då de läser nyheten som opersonligt informerar att 500 personer har lämnat sina hem inför en eventuell katastrof. De har lämnat sina personliga tillbehör, sina sängar, sina kläder, sin mat, hela sin trygga tillvaro för att ”bo i kappsäck” i ett härbärge eller hos släktingar eller vänner under obestämd tid. De absolut flesta av de evakuerade invånarna på El Hierro tar situationen med stoiskt lugn och litar på myndigheterna. Många uppskattande ord har skrivits om deras exemplariska beteende. Men priset tar chefredaktören för dagstidningen Diario El Hierro, Sergio Gutiérrez (bilden). Jag vill gärna förmedla hans känslor i en artikel han skrev idag och som han har gett mej tillstånd att översätta:

"Ett folk att vara stolt över, ett föredöme till ö

Igår brast det för mej. Jag bröt samman då jag körde upp mot El Pinar samtidigt med en lång karavan med fordon som lämnade La Restinga. Jag ville vara ännu en evakuerad. Medan vulkanen såg ut att resa sig ur ett mörkt och dystert hav, ville jag känna i mitt innersta väsen hur det känns då du rycks bort från ditt hem, i all hast och för andra gången.

Jag klarade inte längre av det. Kanske berodde det på så många tillbakahållna känslor under veckor, känslor som inte har visats. Och det är så att vulkanen har stulit vår tid med familjen, med vännerna. Den har tagit lugnet som alltid är närvarande på vår vackra ö. Så är det, mitt innersta gick sönder igår i ensamheten i min bil, medan jag körde upp för den slingrande vägen mot El Pinar, tillsammans med hundratals invånare från La Restinga, ett folk att vara stolt över som igår än en gång visade vilket material de är gjorda av, utan att jag på något sätt avser att nedvärdera alla de invånare från La Frontera eller resten av ön som drabbas av en vulkan som håller på att kväva oss.

Igår var jag en evakuerad tillsammans med de andra från La Restinga. Vi tog alla i byn samtidigt emot meddelandet om evakueringen. Vi kallades till mötesplatsen, fotbollsplanen. Där fick vi meddelandet.

Helt uppriktigt, jag kände en stor stolthet över mitt folk på El Hierro, på tålamodet och lugnet, på samhällsandan, på sinneslugnet som de behöll trots att det handlade om en andra evakuering.

Från El Golfo till La Restinga, från La Caleta till La Villa; från Timijiraque till Echedo; från El Mocanal till San Andrés, från Isora till El Tamaduste, i varje by på ön kan vi vara stolta över att vara ett föredöme att visa världen. Sådan är ön El Hierro. Sådana är vi Hierrobor.

Sergio Gutiérrez"

Kl. 17.00 – Kanariska regionalstyret meddelar att analyser av olika data sedan igår och en rekognoseringsflygning över området visar en minskning av utbrottsprocessen och läget är idag normalt. Bubblandet fortsätter på samma plats, men nya mörkare fläckar har kunnat konstateras. De evakuerade personerna från La Restinga och La Frontera har fått ”besöka” sina hem under en timmes tid, åtföljda av säkerhetspersonal, för att hämta mera kläder och annat de behöver.  

Kl. 9.20 - Bilden här ovan visar orsaken till att invånarna i La Restinga evakuerades på nytt igår. Vid sextiden på kvällen sprutade vatten, ånga och aska upp ca 15 meter och experterna tror att vulkanen har gått in i nästa fas. De som såg fenomenet applåderade förtjusta. Idag bubblar det på ytan på samma sätt som det har gjort de senaste dagarna och livet fortsätter i väntan på vad som ska ske härnäst. På norrsidan har myndigheterna stängt tunneln Los Roquillos och flera vägar på grund av risk för ras. Vid niotiden på morgonen idag har IGN registrerat 18 skalv, alla under 3.0 på richterskalan.

Igår kväll intervjuades en boskapsskötare från La Frontera som för egen del inte var orolig över en eventuell evakuering från norrsidan, men hans stora bekymmer är getterna som är hans levebröd. Vad händer med alla djur vid en evakuering?

5/11: Kl. 19:30 – Myndigheterna har gått ut med en evakueringsuppmaning till alla invånare i La Restinga, nästan 300 personer, och byn töms igen. Magmadarrningarna har intensifierats på sydsidan och sprickan där magma sprutar ut förlängs och närmar sig kusten, med allt kraftigare bubblande. En vattenpelare på ett femtontal meter har observerats. På norrsidan är invånarna oroliga för skalven fortsätter och är allt mera kännbara. Flera vägar har stängts på grund av ras eller risk för ras. I kommunen La Frontera på norrsidan handlar det om 4.500 personer som i värsta fall måste evakueras. Många invånare är oroliga och många är rädda. Andra väntar med intresse och spänning på vad som ska hända.

Bilden visar hur flera öppningar i sprickan spyr ut magma.

Kl. 11.30 - Idag har 20 skalv registrerats, de senaste tre är på över 3.0 grader på Richterskalan och har känts av, det kraftigaste 3.9 grader. Magmadarrningarna i området La Restinga minskade igår men har idag ökat i styrka. Totalt har 11.091 skalv registrerats av Geografiska Institutet, IGN, sedan 19 juli. Actualidad Volcánica, AVCAN, skriver idag att ”vi står inför två separata vulkaniska system med klara pre-eruptiva symptom som inom kort (24–120 timmar) kan ge ett nytt utbrott på öns norra sida och befolkningen uppmanas vara uppmärksam på myndigheternas meddelanden”.

Kl. 8.45 – Skalvet igår på 4.4 på Richterskalan kunde kännas av så långt som på La Gomera i Valle Gran Rey och på Teneriffa i Güímar, Arafo och Santiago del Teide.

Idag lördag har IGN registrerat ett skalv på 3.6 i området El Pinar till vilket La Restinga hör. Skalvet låg på 11 kilometers djup. Igår kväll evakuerades elva familjer från La Punta i La Frontera på grund av risk för ras och i förebyggande syfte ifall skalven skulle öka i styrka. Tunneln Los Roquillos stängdes på nytt. Antalet registrerade skalv idag då klockan är 8.45 är 11.

4/11: Kl. 21:00 – För en knapp timme sedan skakades El Hierro av ännu ett skalv på 4.4 på Richterskalan, ett skalv som kändes av på hela ön och som registrerades på 21 kilometers djup väster om La Frontera. På sydsidan fortsätter utbrottet men med en öppning som verkar förflytta sig allt närmare La Restinga.

Kl. 13:00 – Bubblandet har idag ökat och fräsande pyroklastiskt material kommer upp till ytan. Actualidad Volcánica, AVCAN, meddelar att skalven fortsätter i El Golfo på över 2.0 på Richterskalan, med en stark vulkanisk magmadarrning sedan igår som växer, framför allt i La Restinga. Den beter sig ostadigt med ett stort antal explosioner. Idag har 24 skalv registrerats på mellan 1.9 och 3.2 på Richterskalan och på mellan 17 och 23 kilometers djup i området El Golfo. Igår var antalet skalv 101, liksom också i förrgår. Fortfarande poängterar myndigheterna är läget för invånarna inte är farligt och att ingen evakuering planeras på kort sikt.

Kl. 9:00 - För ögonblicket evakueras ingen”, sade säkerhetstjänstens chef Juan Manuel Santana igår kväll under en presskonferens. ”Vi vet hur processen fungerar och kan kontrollera riskerna”. Skalven på öns nordvästra sida, utanför La Frontera, 'matar' utbrottet på sydsidan utanför La Restinga och har gett upphov till de nya magmafläckarna. Skulle ett utbrott ske norröver i området El Golfo så skulle det vara i stort sett likadant som sydsidans utbrott, det vill säga på havsbotten utanför kusten, men på mycket större djup på grund av den branta bergväggen.

3/11: Idag har det bubblat och flutit upp magma utanför La Restinga (bilden).

Kl. 21.00 – Spänd väntan fortfarande, skalven har varit svagare och färre hela dagen idag, medan det pågående utbrottet utanför La Restinga har fått ny fart och mörkare magma har flutit upp till ytan. Ingen evakuering är planerad, men klar att genomföras om det skulle bli nödvändigt. Från La Restinga har invånare frivilligt flyttat bort på grund av magmadarrningarna som de har känt av, ”för säkerhets skull”, säger de.

Mar de Las Calmas, lugnens hav, det marina reservatet där utbrottet pågår, är utan liv. Oceanografiska Institutet har konstaterat att inom en radie på tre sjömil omkring utbrottet finns så gott som inget liv. Det positiva är att till exempel valarna och delfinerna har flyttat till andra vatten och döda exemplar har inte påträffats. Området ses nu som ett forskningslaboratorium där man i framtiden kommer att kunna se hur ekosystemet återhämtar sig efter ett vulkanutbrott.

Kl. 9:30 - Igår publicerade Diario El Hierro en intervju med en professor från universitetet i Barcelona som hade analyserat det pyroklastiska materialet som flyter upp utanför La Restinga och som påpekade att materialet är mycket explosivt och att man inte ska underskatta detta. Informationen upprörde folket och idag förklarar de lokala experterna att prover på magman skickades till laboratorier i Madrid, Barcelona, Huelva, USA och Frankrike för att analyseras och jämföras för att få fram en så bred bild som möjligt. Myndigheterna ber invånarna lita på de lokala experterna vad beträffar pålitlig information om läget. De lokala experterna är inte av samma åsikt som professorn från Barcelona.

Uppgifterna är motsägelsefulla och det som sägs på morgonen är tvärt emot det som sägs på kvällen. Undra på att invånarna är förvirrade! ”Ett nytt utbrott är nära förestående – ingenting tyder på att det blir ett utbrott”. Idag torsdag morgon har skalven varit svagare än igår och färre till antalet.

2/11:  Kl. 20.30 – Idag har El Hierro skakats av två skalv som har känts av på i stort sett hela ön, det första i morse på 4.3 och det andra på kvällen på 4.4 på Richterskalan. Invånarna har uppmanats packa en resväska inför en eventuell evakuering. Högre koldioxidvärden har uppmätts, vilket brukar föregå ett utbrott, men de kan också härröra från det pågående submarina utbrottet på sydsidan. Geografiska Institutet har registrerat närmare hundra skalv idag mellan 1.5 och 4.4 på Richterskalan, alla på mellan 15 och 23 kilometers djup.

Kl. 9.00 - Kanariska regionalstyret informerar att den militära räddningstjänsten UME har fört logistiskt material till El Hierro. Med detta kan man härbärgera 2.000 personer som eventuellt måste evakueras om ett utbrott sker. Röda Korset har motsvarande material för omkring 500 personer. ”Actualidad Volcánica de Canarias”, AVCAN, informerar att de seismiska rörelserna fortsätter moderat-kraftigt i området El Golfo och med tydliga magmaförflyttningar som de senaste dagarna har intensifierats. Skalven som har ökat i antal och intensitet är mellan 1.6 och 4.0 på Richterskalan och ligger på mellan 16 och 24 kilometers djup. Totalt har nästan 11.000 skalv registrerats sedan den 19 juli.

1/11: Den submarina vulkanen utanför La Restinga har tagit ny fart. Magmafläcken växer och har blivit mörkare. Rykande pyroklastiskt material har på nytt flutit upp till ytan. Samtidigt ökar jordskalven på norrsidan utanför La Frontera. Igår registrerades 122 skalv och invånarna kände av flera av dem. De kraftigaste var på 3.9 på Richterskalan. Forskarna följer noggrant situationen och uppmanar befolkningen att vara vaksamma och kolla informationen som ges ut. Ett nytt utbrott på norrsidan skulle också ske submarint, säger experterna. För ögonblicket ligger de flesta skalven fortfarande på över 20 kilometers djup.

31/10: Antalet jordskalv och deras styrka ökar på El Hierros norrsida utanför kommunen La Frontera. Igår registrerades över 60 skalv och sex av dem var över 3 på Richterskalan, två på 3.9 grader. Experterna påpekar att skalven ligger på över 20 kilometers djup, mellan manteln och jordskorpan, och tror därför inte att de innebär ett nytt utbrott. De kraftigaste skalven har befolkningen känt av. Det kan handla om att de tektoniska plattorna omplacerar sig efter utbrottet på sydsidan som fortsätter utan förändringar. Tunneln Los Roquillos är öppen och larmskalan på El Hierro visar gult, förutom i La Restinga där den fortsätter visa rött.

Idag har över 50 skalv registrerats före klockan 12.00.

NY VULKAN

25/10: Bilder som aldrig har setts förut: en vulkan föds. Forskarna ombord på oceanografiska institutets fartyg Ramón Margalef har lokaliserat och kartlagt undervattensvulkanen utanför El Hierro. Man har upptäckt en ny konformad vulkan med en basdiameter på 700 meter, en höjd på 100 meter och en 120 meter bred krater. Basen ligger på 300 meters djup. Ekosonder visar att gas och flytande material kommer ut ur kratern och andra sprickor.

Forskarna påpekar att det är första gången i världen man ser detta. Bilderna gör det möjligt att undersöka vulkanen och den pågående vulkaniska aktiviteten. Fartyget är alldeles nytt och hade precis slutfört sina sista tester innan den anlände till El Hierro för sin allra första mission.

24/10: Under veckoslutet registrerades 78 skalv, de flesta i området El Golfo i La Frontera. Skalven är små, det kraftigaste på 3.1 på Richterskalan, och de ligger på över 20 kilometers djup.  

Öns politiska ledare, Alpidio Armas, har påpekat att utbrottet utanför La Restinga håller på att dö ut och allt tyder på att det inte återuppstår.

23/10: Åsikterna går isär. Forskaren María José Jurado från forskningsinstitutet CSIC anser att ”processen fortsätter och vi håller den under uppsikt”. "Magmarörelserna, det vill säga utbrottet, är fortfarande aktivt om än med mindre intensitet."

Kollegan från CSIC, vulkanexperten Ramón Ortíz, anser att den här episoden är slut och att om magman söker sig en ny utväg så blir den på nytt ute i havet.

Antalet skalv på ön har ökat de senaste dagarna och idag på förmiddagen är de redan över 40 med intensiteter på mellan 1.6 och 3.1 på Richterskalan, de flesta i området La Frontera.

Oceanografiska Institutets fartyg Ramón Margalef har anlänt till el Hierro och roboten Rov Liropus 2000 ska börja undersöka havsbotten. Ombord kommer 24 specialister att arbeta.

I La Restinga är det fortfarande tomt och de två restaurangerna som har öppnat sina dörrar har så gott som inga kunder. Färsk fisk finns inte att få, endast djupfryst.

22/10: Vulkankrisen på El Hierro är kanske inte förbi ännu. Experterna är försiktiga i sina uttalanden. Igår registrerades 23 skalv på El Hierro, ett på 2.6 på Richterskalan som kändes av. Idag har 9 skalv registrerats. De här skalven ligger nästan alla i eller omkring området La Frontera på ca 20 kilometers djup. Räddningstjänsten och militären stannar kvar på ön än så länge och läget kommer att följas under minst ett års tid.

Vulkankrisen har förorsakat direkta förluster på 20 miljoner euro på ön, kampanjer för att återta turismen kan kosta 68 miljoner det första året och 180 miljoner under de närmaste fem åren, har myndigheterna räknat ut. Spanska regeringen har lovat bidrag, hur mycket återstår att se.

Forskarna från forskningsinstitutet, CSIC, och geografiska institutet, IGN, sade igår under en presskonferens ”Gracias y hasta pronto”, ungefär tack och vi ses snart, till invånarna som har visat ”en mogenhet och förståelse av extraordinära mått”. IGN lämnar ön då magmarörelserna har försvunnit helt.

21/10: Kl. 10:00 - Idag får så gott som alla La Restingas invånare flytta tillbaka till sina hem. Endast rörelsehindrade får vänta. Trots att vulkanens aktivitet har minskat betydligt är den inte helt slut och larmskalan står fortfarande på rött i byn. Räddningstjänsten bevakar situationen i 24 timmar om dygnet och två bussar står beredda på en ny evakuering. Tunneln Los Roquillos öppnas nu också för all trafik under dagtid.

De sociala problemen fortsätter och normaliseringen av turismen, kommersen och ekonomin kommer att dröja länge. Öns politiske ledare, Alpidio Armas, säger att ”katastrofen är omfattande, vad vi behöver nu är att administrationerna investerar och hjälper ön tillbaka till ett normalt liv.”

Igår registrerades 18 skalv på El Hierro, alla på omkring 20 kilometers djup.

20/10: Kl. 10:30 - Personligen tror jag att forskarna, myndigheterna och framför allt reportrarna ser det som antiklimax och en besvikelse att inget utbrott ovanför vattenytan, ofarligt för invånarna med spektakulärt, har kunnat studeras, eftersom det verkar som att vulkanen har ”somnat in”. Nu följer anklagelserna och hårda ord från en institution till en annan. Har åtgärderna varit överdrivna? Var det fel att stänga tunneln? Måste invånarna evakueras från La Restinga?

Den mest kända vulkanologen, Juan Carlos Carracedo, är en geolog som har studerat vulkaner i 45 år och han skräder inte orden: ”Situationen behandlas inte med tillräckligt allvar. Besluten tas i en sluten cirkel och en del av åtgärderna har varit överdrivna, som till exempel evakueringen av La Restinga. En vulkan förvarnar, den är inte som en haj.”

Avsaknaden av förutseende är att inget fartyg som kan studera havsbotten har hämtats, trots att skalven kunde lokaliseras i havet redan veckor innan utbrottet, men forskarna bad inte oceanografiska institutet skicka Ramón Margalef förrän efter att utbrottet redan hade börjat. Carracedo håller med om att ”det är ofattbart att inte vi har ett sådant fartyg. Om vi hade haft det hade vi fått bilder från utbrottets första stund, någonting som aldrig har fotograferats. Nu har vi missat den chansen.” Professor Alberto Brito från universitetet i La Laguna anser att problemet är gammalt: “Det skulle finnas ett oceanografiskt fartyg med bas på Kanarieöarna, den spanska kusten med den längsta kuststräckan. Nu är det för sent, vi måste lära oss till nästa gång.”  

19/10: Kl. 21:00 – Vulkanen har antingen slutat spruta för denna gång eller också tar den en paus. Skalven minskar i styrka och magmans rörelser är mindre kännbara.

Invånarna i La Restinga har fått återvända någon timme till sina hem för att hämta flera personliga prylar. I övrigt är byn tom och ödslig med ett antal poliser som patrullerar på gatorna för att förhindra inbrott i de tomma hemmen. De flesta båtarna i hamnen har förts bort och i vattnet ligger ett stort antal döda fiskar.

Yrkesfiskarna vet inte när situationen normaliseras. De senaste femton åren har de jobbat hårt för att driva bort olagligt fiske och yrkesfiskarna själva anhöll år 1996 om ett marint reservat i Mar de Las Calmas. 50 familjer får sitt levebröd från havet och situationen idag är dramatisk. ”Det kommer att dröja år innan vi får tillbaka havet som det var”. Fisket är skrået som kommer att drabbas värst. Dykarna kommer förmodligen snart att vilja och kunna studera vad som har hänt.

Kl. 09:30 – Geografiska Institutets chef, María José Blanco, bekräftade igår kväll att utbrottsprocessen på El Hierro har reducerats och stabiliserats under de senaste timmarna men att ”allt är möjligt”. Skalven har legat på över tio kilometers djup och bubblandet är borta, åtminstone för ögonblicket. Hon poängterade att ett utbrott inte är konstant och att det finns faser med en ökning och faser med en minskning av intensiteten. ”Så är läget och vi kan inte säga mera, vad som helst kan hända.”

Magmafläcken har nått kusten och i La Restinga fick en del personer stickningar i ögonen och i andningsorganen, men själv fick Blanco inga symptom. Invånarna får ännu inte flytta hem permanent. Blanco avslutade med att säga att de installerade instrumenten visar vad som händer och ansåg att myndigheterna och forskarna har varit väldigt professionella under hela den här tiden.

Forskarna tar nu 48 timmar på sig att utvärdera ”bestens utveckling”, där alla möjligheter är öppna: den aktuella sprickan stängs, en ny spricka öppnas, eller att den aktuella stängs för alltid.

Tidningen abc.es skriver idag om El Hierro som har uppnått en publicitet i tidningarna i många länder som ön aldrig skulle ha fått, “inte med öns hela budget”, om inte det varit för vulkanutbrottet. Turistrådet på ön berättar anekdoten om en man som sade att ”Kanarieöarna är arkipelagen där vulkanen El Hierro ligger.”

18/10:  Kl. 21.30 – Utbrottet har, åtminstone för tillfället, lugnat sig. ”Vad som helt kan hända”, säger experterna.

Kl. 13:30 – Bubblandet i ringen har idag minskat, men vad det beror på vet ingen. Endast tiden kan utvisa och väntan känns lång för många.

Skalven har minskat i styrka och fyra familjer från Valle de El Golfo har fått återvända till sina hem av de elva familjer som evakuerades på grund av risk för ras från klipporna ovanför husen. Tunneln Los Roquillos öppnades tills vidare endast för tung trafik, farlig last och polis-, ambulans- och räddningsfordon.

I eftermiddag får invånarna i La Restinga veta om de kan flytta hem. Svavel i luften sägs vara ofarligt men kan ge illamående och huvudvärk. Många av invånarna är fortfarande emot att återvända för att sedan ”bli väckta mitt i natten och evakueras på nytt”.

Kl. 9:00 – Forskarna väntar ännu på nästa fas i vulkanutbrottet. Den starka lukten av svavel igår gjorde att invånarna i La Restinga ännu får vänta på att flytta tillbaka hem. Magmafläcken dras in mot kusten av strömmarna och ett stort antal nyfikna infann sig igår på en utkiksplats i El Pinar och betraktade fläcken och den växande ringen med sina bubblor.

För att en ny ö ska bildas krävs ett otroligt häftigt vulkanutbrott, säger en expert. Andra spekulerar redan om vem den nya ön ska tillhöra, vilket beror på hur långt ifrån kusten den föds. Skulle den komma upp mitt i Oceanen, utanför Kanarieöarnas territorialvatten, så skulle den tillfalla ”Patrimonio Común de la Humanidad”, allmänt världsarv, i likhet med Nordpolen eller Månen, säger Fernando Rozas, professor i juridik.  

Tunneln Los Roquillos öppnas idag mellan klockan 8:00 och 20:00 för viss trafik och under kraftig bevakning.

Idag avgår fartyget Ramón Margalef som tillhör spanska oceanografiska institutet från Vigo och anländer till El Hierro på fredag via Teneriffa. Roboten ska ta bilder av oceanbotten och visa vad som händer i havet.

Den övre bilden visar vulkanutbrottet och på den nedre bilden ser man tydligt ringen där det bubblar.

17/10 Kl. 21:00 - Bubblorna på ytan är allt mer synliga, de döda fiskarnas antal stiger och spänningen likaså. Den vattenblandade ångpelaren väntas skjuta upp i luften inom kort, varefter ett explosionsartat utbrott med magma följer under några timmar och till slut sprutar glödande lava upp. Om magmamängden är så stor som man tror, kommer en ny ö att vara resultatet. Invånarna i La Restinga, som kan få flytta tillbaka till sina hem i morgon, är tveksamma inför vulkanens kommande beteende.

En fransman kom inatt seglande till La Restinga från Kap Verde, ovetande om vulkanutbrottet. Han seglade rakt igenom magmafläcken och beundrade den vackra och ovanliga färgen. Han såg ingenting ovanlig och kände heller inte någon svavellukt. I stället för att mötas av sina vänner möttes han av en spökby och några agenter från Guardia Civil. Någonting att berätta för släkt och vänner! 

Kl. 9.30 - Forskarna tror att El Hierros vulkan innehåller mera magma än La Palmas vulkanTeneguía som spydde ut 40 miljoner kubikmeter magma under 24 dygn.

Polisen kommer att bistå invånarna under flytten tillbaka till La Restinga och likaså vid en eventuell ny evakuering. Alla är inte enbart nöjda, en del är oroliga och undrar hur vulkanen kommer att bete sig och kommer man att hinna undan om den får för sig att närma sig kusten. Hydrofonerna som berättar vad som sker under vattenytan installerades igår och ses som ett viktigt hjälpmedel.

Tunneln Los Roquillos får som skydd metallnät vid sina in- och utgångar och kan därefter öppnas, vilket är en stor lättnad för alla som dagligen åker mellan La Frontera och huvudstaden Valverde.

Sjöräddningens fartyg Punta Salinas ska hjälpa till att bogsera yrkesfiskarnas båtar från La Restinga till Valverde där de på nytt får ägna sig åt sitt yrke, ett beslut som tacksamt togs emot.

Den stora magmafläcken har nått kusten på El Hierro, men inte på grund av nya vulkanöppningar utan ditförd av strömmarna.

Fräsande magma utanför El Hierro

16/10:  Kl. 16:30 - Självstyrets ledare, Paulino Rivero, och andra högt uppsatta politiker, forskare och vulkanexperter har efter ett möte idag fattat beslutet att invånarna i La Restinga kan få återvända till sina hem inom 24 timmar. Detta gäller inte barn, åldringar eller rörelsehindrade. Tunneln Los Roquillos öppnas med vissa restriktioner och kontroller.

I beaktande av det ständiga magmautsläppet, tror – och hoppas – experterna att vulkankomplexet når upp till ytan. Efter det skedet minskar explosiviteten och övergår till ett utbrott liknande Teneguías på La Palma 1971. Före detta bryter vattenblandad ånga upp med en ångpelare som kan nå upp till 500 meters höjd, en etapp som håller på i flera timmar, varför det finns tillräckligt med tid att vid behov på nytt evakuera befolkningen.

I kväll installeras hydrofoner, ”undervattensmikrofoner” i hamnen i La Restinga, som ger besked om utbrottsprocessen och om den närmar sig kusten. De seismiska rörelserna har minskat, vilket också har bidragit till besluten.

Kl. 11:00 - Spänningen stiger, en ring med bubblor i fläcken kommer och går med några minuters mellanrum.

Kl. 9.15 - Det enda forskarna och vulkanexperterna är samstämmigt överens om är att detta är ett unikt tillfälle att få vara med om och studera ett pågående vulkanutbrott på Kanarieöarna, ett utbrott som, åtminstone tills vidare, är lugnt och ofarligt för invånarna. ”Ingen tvekan längre, det finns en vulkan där nere”, säger de. Utbrottet igår ligger på 150 meters djup 2,4 kilometer från kusten. De mest hoppfulla anser till och med att en ny ö kan komma upp. Alla är också överens om att de vidtagna evakuerings- och andra åtgärderna har varit korrekta. Igår ägnade kvällsnyheterna på Televisión Canaria igen flera timmar åt fenomenet och alla lokala tidningar har idag utbrottet som främsta förstasidesnyhet med långa artiklar. De närmaste timmarna eller dagarna är avgörande. Magmafläcken breder ut sig och är nu nästan lika stor som El Hierro, vilket kan ses på satellitbilder.

15/10: Kl. 16:30 - Kanariska självstyret har i eftermiddag beordrat omedelbar evakuering från markområden och havet runt La Restinga. Allt tyder på att ett nytt utbrott är på gång omkring två kilometer från kusten. Alla båtar, också fartyget Profesor Ignacio Lozano, måste lämna området. Flygtrafik över området är också förbjuden.

Självstyrets text lyder ordagrant så här: ”Vulkankommittén från PEVOLCA informerar att alla vägar till hamnen i La Restinga stängs tills vidare, på grund av rykande pyroklastiskt material i havet. Likaså tvingas fartyget Profesor Ignacio Lozano återvända till huvudstadens hamn och helikoptrarna förbjuds flyga över området”. Utbrottet tros ligga på 600 metes djup. Om inte ännu ett utbrott sker närmare kusten är detta utbrott inte farligt för invånarna, för vattenkaskaden kyler genast ner magman.

Borgmästaren i El Pinar, kommunen dit La Restinga hör, kommenterade i Televisión Canarias extra nyhetssändning klockan 16:30 att ekonomisk hjälp begärs från alla olika institutioner, ända upp till EU, för situationen för alla familjer som har evakuerats från La Restinga är katastrofal. Yrkesfiskarna, hotell- och restaurangägarna, dykarklubbarna – alla är utan jobb, utan hem, utan inkomstkälla för ögonblicket och ingen vet när situationen återgår till det normala. Han underströk också att ingen evakuering från El Pinar (som ligger högre upp på ön) planeras. Han berömde invånarna som är lugna, lojala och samarbetar perfekt.  

Kl. 9:30 - Jordskalven på El Hierro fortsätter. Igår registrerades 8 skalv, ett av dem nordväst om huvudstaden Valverde. Idag lördag har tre skalv registrerats, ett skalv på 1.5 på Richterskalan sydväst om La Frontera har känts av.

Spanska regeringens talesman, José Blanco, sade igår att ministrarna följer intensivt situationen på El Hierro ”i realtid”. Han säger att alla förebyggande åtgärder har vidtagits för att trygga invånarna och han skickade ett ”lugnande meddelande” till folket.

Inga lugnande meddelanden hjälper då invånarna ser sin ekonomi rasa och den stängda tunneln är en bidragande orsak. Dykarklubbarna i La Restinga, som idag är en spökby utan liv, har flyttat sin verksamhet till huvudstaden, men en klubb kommenterar att 33 kunder har annullerat sina bokningar på grund av situationen. Havet utanför Valverde är inte detsamma som utanför La Restinga, det är mycket oroligare.

Analyserna ombord på ”Profesor Ignacio Lozano” inleds idag och ett annat fartyg, ”Ramón Margalef”, från oceanografiska institutet anländer i morgon för att studera eruptionens inverkan på ekosystemet. Fartyget har en robot, ”Liropus 2000” för områden på större djup.

Helena Somervalli

Källor: El Día, abc.es, elmundo.es, elpais.es, diarioelhierro.es

Tidigare händelser