17/03/2014: Halvor från Norge skickade mej ett e-mail som jag blev rätt förskräckt över. Han och hans fru läste min nyhet om Palmetum-parkens invigning och ville absolut besöka den nyligen och högtidligen invigda botaniska parken i Santa Cruz. Storslagna vackra palmer och andra träd och växter från hela världen. Men, och här kommer ett stort men, publiken blev inte väl behandlad, enligt Halvor. Då de köpte biljetterna för 4€ styck fick paret ingen information om att parken stänger för siesta mellan 14.00 och 16.00. Fem minuter före klockan 14.00 blev de i det närmaste jagade till utgången efter att två vakter hade förföljt dem genom hela parken. Porten låstes fem minuter för tidigt och de anställda åkte iväg. En gravid kvinna kom för sent och fick antagligen vänta två timmar på att komma ut. Halvor undrar om någon vill gå in på nytt klockan 16.00 för att sedan bli tvungen att gå igen efter två timmar. Öppningstiderna såg de på ett A4 ark som fladdrade i vinden.

Det saknades toalettpapper på toaletterna som inte heller var rengjorda. En toalett var stängd, muséet var stängt och kafé och souvenirbutik saknas. Parkeringsplatsen är stor med plats för minst tio bussar, men vem vill komma långt ifrån för ett par timmars besök? Halvor var besviken och frågar sig om det här ska vara den attraktionen som kronprinsens talade så vackert om under invigningen. Man kan bara hoppas att det handlar om en haltande början och att det ska bli bättre framöver.

Trots det negativa vill Halvor understryka parkens skönhet och har skickat en serie fina foton som han tog och gärna delar med sig. Här är länk till bilderna!

 

13/03/2014: Eldigitalsur: Inkommande veckoslut organiserar Arona kommun “Exposaldo 2014” nere vid hamnen i Los Cristianos, ett årligen återkommande evenemang. 48 företag från hela kommunen deltar 15 och 16 mars. Framför Casa del Mar ställs stånden upp och öppettiderna är 10.00 till 21.00. De utställda produkterna säljs med duktig rabatt, enligt artikeln. Målet med Exposaldo är att gynna de små och mellanstora affärernas aktivitet.

***

Diariodeavisos: En stor del av invånarna i Puerto de la Cruz är upprörda över att den gamla muren vid San Telmo ska rivas. Protesterna har varit många och utbredda, men nu har promenaden delvis blockerats för att rivningsarbetet ska inledas. Stiftelsen César Manrique har tagit fram en bekräftelse på att artisten har deltagit i utformningen av renoveringen av muren år 1976 och att den därför skulle k-märkas. Ingenting hjälper, myndigheterna har beslutat genomföra ett projekt som innebär en total ommodellering av området, muren ska ersättas med en ledstång och nya trappor ska leda ner till stranden. Projektet kostar närmare 1,3 miljoner er. Historikern Nicolás González Lemus säger att ”muren är historisk och skulle därför renoveras och inte förstöras för den byggdes redan år 1767”. Det har inte framkommit vad företagarna i området anser. Under tiden byggarbetet pågår blir promenaden oframkombar för rörelsehindrade, gången är så smal, och affärerna blir lidande.

***

Diariodeavisos: Idag har den mycket omskrivna och omdebatterade oljeplattformen, SEDCO 710, anlänt till hamnen i Santa Cruz där den ska stanna i tre månader för att repareras och underhållas. Den ägs av företaget Transocean som är ledande inom branschen. De 130 anställda inkvarteras på hotell i huvudstaden under reparationsarbetet. SEDCO 710 är en av Transoceans 79 off shore-plattformar. Efter avslutat arbete återvänder den till Guinea-bukten. Den kan borra 7.620 meter ner på upp till 1.372 meter djupa hav.

 

10/03/2014 Oljeriggen på bilden som dras av en bogserbåt utanför Teneriffas sydkust, fram och tillbaka, har väckt stort intresse, inte bara bland turisterna, utan också bland den lokala befolkningen. Då ingenting har skrivits i tidningarna och ingenting har sagts på tevenyheter ringde jag kommunen Aronas kommunstyre som bad mig ringa kanariska regionalstyret, Gobierno de Canarias. Där hänvisades jag till en webbsajt som inte gav mera kött på benen. Då åkte Kjell och jag ner till hamnen och jag klev in hos hamnpolisen och frågade om de kunde hjälpa. Svaret var att man sonderar. Olja har hittats vid Marockos kust och om Spanien får sin vilja igenom så kommer det att borras också i de kanariska vattnen utanför Fuerteventura och Lanzarote. Den kanariska befolkningen, speciellt  på de nämnda öarna, med politiske ledaren Paulino Rivero i spetsen, motsätter sig kraftigt sonderingarna.

Spanska staten och kanariska regionalstyret kommer inte överens i frågan. Nyheten om oljefyndet visar att det finns möjligheter för Repsol att hitta olja 60 kilometer från Fuerteventuras och Lanzarotes kuster, medan kanariska regionalstyret anser att det ännu är för tidigt att säga om fyndet kan utnyttjas kommersiellt.

Jag hade ställt frågan om plattformen till Finlands honorärkonsul, Juan Carlos Díaz Lorenzo, marin expert, och fick idag hans svar som kan läsas i bildserien "sonderingar och murkonst". 

Diariodeavisos 10/3:  Aronas kommunstyre har godkänt ett företag som ska ta hand om solstolar och parasoll på stranden i Los Cristianos. Förra sommaren tömdes stranden då det ansvariga företaget inte hade betalat kommunen under ett års tid. Kommunen hoppas nu att företaget som kliver in ska sköta sig. Kontrakt har skrivits på fyra år och inom en månad ska stranden se ”normal” ut med 300 solstolar och 150 parasoll.  

Eldigitalsur:  Kommunen Aronas folkloregrupper kommer att delta i kommunens turistfrämjande aktiviteter. Kommunstyrets turistfullmäktige, Evelin Santos, har skrivit avtal med Aronas tre folkgrupper, Asociación Sociocultural Amigos de Punta Rasca, Asociación Cultural I’gara och Asociación Cultural Verodal, i avsikt att samarbeta för att sprida och främja kommunens traditioner. Grupperna kommer att vara närvarande då kryssningsfartyg besöker kommunen och hälsa passagerarna välkomna, visa sitt folklorekunnande under nationella och internationella kongresser i Arona och på gatorna där turister rör sig under festdagar. Santos understryker att den här typen av arbete baserar sig på hållbarhet inom turistfrämjandet, där våra traditioner och seder spelar en viktig roll.

Diariodeavisos: ”Guachinches”, de primitiva matplatserna, serverar i många fall mat och dricka som inte följer reglerna. De får inte ha öppet mera än fyra månader per år och i varje fall inte efter det att vinet från den egna vingården har tagit slut. Den ansvariga personen måste varje år meddela myndigheterna när aktiviteten inleds och när den avslutas. Matlistan får inte innehålla mera än tre rätter och vid sidan om vinet får endast vatten serveras. Myndigheterna räknar med att de nuvarande 500 som kallar sig ”guachinche” reduceras till 70 när de har granskats av kontrollanter.

20/02/2014: Laopinion: Maneterna fortsätter störa strandlivet på södra Teneriffa. Representanter från regionalstyret och från kommunstyren i Arico, Granadilla, San Miguel, Adeje, Arona, Vilaflor, Guía de Isora och Santiago del Teide har kallats till möte nsäta torsdag för att analysera läget. Aronas miljöfullmäktige, Antonio Sosa, informerade att gula flaggor vajar på Aronas stränder för att varna för problemet. ”Aguavivas”, som blåsmaneten eller portugisiska örlogsmannen kallas, har upptäckts på stränderna. Eftersom blåsmaneten kan ge svåra allergiska reaktioner varnas besökarna på stränderna Los Cristianos, El Camisón och Las Vistas. I Adeje är bad på stranden Troya inte tillåtna, röd flagga varnar för problemet. Fañabé har också blåsmaneter, men inte i lika stora mängder som Troya, där hundratas maneter plockades upp. Sosa påpekar att man inte kan säga hur länge problemet kommer att dröja kvar, för det är vindarna och strömmarna i havet som reglerar maneternas rörelser.

El Día, Internet: Den portugisiska örlogsmannen är en blåsmanet, Physalia physalia, som egentligen inte är en manet, utan en koloni av fyra olika organismer med samma genetiska ursprung. Längs de enormt långa tentaklerna har den nässelceller som skjuter ut gift vid beröring. Den har en blåsa som fylls med gas utsöndrad av ett av djuren och som sticker upp ovan vattenytan och fungerar som ett slags segel som kan tömmas för att undkomma angripare och då sjunker den. Häromdagen hade ett antal blåsmaneter spolats upp på stranden Las Vistas i Los Cristianos, dit de hade förts med vindarna och strömmarna i Atlanten. De kan inte simma själva.

De fyra olika organismerna är välorganiserade och har olika funktioner; en del sköter fortplantningen, en del livnäringen och en del försvaret. Undertill har blåsmaneten hundratals tentakler och giftet är så starkt att fiskar och mindre havsvarelser dör, de kan också vara farliga för människor som är känsliga för giftet. Då de spolas upp på stranden ska man absolut inte röra dem, inte ens om de är döda, för giftet är aktivt upp till 48 timmar efter döden. Då blåsmaneter ses på stranden ska man undvika att bada i havet. Där kan finnas flera. Havssköldpaddorna äter blåsmaneter för de är immuna mot giftet.

Under vissa årstider kan de kanariska stränderna besökas av mängder av maneter. Sommaren 2012 var stranden Las Canteras på Gran Canaria en enda driva av maneter, Pelagia noctiluca. Över hundra personer behandlades dagligen för brännskador. Den stora mängden berodde enligt experterna på klimatförändringen, för normalt närmar de sig inte stränderna där temperaturen på vattnet är en annan än temperaturen på 200 meters djup där de håller till.

Enligt biologen Fátima Hernández lever 40 olika arter av maneter i de kanariska vattnen, från de stora med en halv meter i diameter till de mikroskopiskt små. Hon påpekar felet med att kalla den portugisiska örlogsmannen ”manet”, det är lika med att kalla delfinerna fiskar. Hon kommenterar att ”många brännmaneter orsakar problem vid kusterna, det vill säga problemet kan hänföras till två olika typer av organismer, men besläktade". Biologerna på Teneriffa studerar både maneter och ”siphonophora”, nässeldjur, dvs planktonorganismer som låter sig föras av havet. I januari och februari kan blåsmaneterna ses på kanariska stränder. Under speciella förhållanden kan maneter och blåsmaneter spolas i stora mängder upp på stränderna. Fenomenet är vanligare vid Medelhavet.  

 

19/02/2014: Enligt Europas gränsbyrå Frontex har den illegala immigrationen ökat med 48% år 2013 jämfört med 2012. Syrierna som flyr från sitt konfliktiva land är största gruppen. Antalet asylsökande har ökat med 32% jämfört med 2012.

I bergstrakten Gurugú i Marocko väntar hundratals afrikaner på tillfället att ta sig in i Europa. Så nära och ändå så långt borta. Nyheten om de 150 som lyckades häromdagen är som en frisk fläkt för de väntande. Det är kallt i bergen, lägren är flera, ett för Mali, ett för Senegal, ett för Nigeria, etc. Deras ”tält” är plastskynken resta på kvistar där sex personer sover, de skyddar sig mot regnet med plast och äter och dricker tack vare välgörenhet. En 17-årig kille säger: ”Jag kommer att hoppa, kosta vad det kosta vill. Jag kan inte återvända”. I lägret tränar man för att klara av hoppet över de höga stängslen. Lägren är fulla av avfall och exkrementer. Omänskligt, men de väntar på sitt tillfälle och ger inte upp.

 

18/02/2014: Laopinion: Teneriffas regionalstyre har beslutat inte öppna de stängda vägarna till Teides nationalpark än så länge, varken från norr eller söder. De är istäckta och farliga för bilar som inte har vinterdäck – vilket inga bilar här har. Vissa vägar öppnades igår, till exempel Los Loros i Arafo och Boca Tauce-Chío, men myndigheterna bad bilisterna respektera vägarbetarna. Ännu igår var snötäcket uppe vid Observatoriet Izaña på Teide en meter tjockt. Storm- och ovädervarningarna har dragits tillbaka på Teneriffa efter veckoslutet. Ännu idag och i morgon väntas moderata vindpustar och till nästa veckoslut ska temperaturen stiga. Lite calima kan infinna sig. Färjorna har gått i normal trafik med mindre förseningar. Likaså flygtrafiken. Träd som hade blåst omkull och andra materiella skador hade åstadkommits av de hårda vindarna. Puerto de la Cruz och Garachico var de mest utsatta orterna i norr och Guía de Isora i söder.

Det märkliga här på öarna, speciellt de västliga, är de stora skillnaderna på korta avstånd. I söndags varnade myndigheterna för stormvindar och hög sjögång. De vindarna nådde inte i nämnvärd grad sydsidans kust på Teneriffa, till exempel Los Cristianos, Guaza, Las Galletas, los Abrigos och El Médano, där det normalt alltid blåser. Men den här sidan av Teneriffa låg i lä. Under vår åktur till El Médano såg vi en enda surfare, havet var lugnt och vindarna blåste på annat håll!   

 

***

ABC: Dramatiken kring den illegala immigrationen från afrikanska länder fortsätter. Det temporära centret för immigranter (CETI) i Melilla (spansk enklav i Marocko) har som bäst omkring 1.000 migranter, dubbelt så många som kapaciteten medger. Trots att grupper förs därifrån till fastlandet så har nykomlingarna gjort att antalet ständigt är för stort. Igår måndag lyckades 150 afrikaner ta sig över stängslen in på spanskt territorium. För att kunna repatrieras måste de först föras till fastlandet. Centret har afrikaner från olika länder, från subsaharier till algerier och kineser. Marocko grep igår 58 papperslösa emigranter som inte hann klättra över stängslen. Åtta personer skadades under försöken och fördes till sjukhus i Marocko.

Antalet afrikaner som försökte ta sig över var 250, men hundra blev kvar på marockanskt territorium. De 150 som lyckades ta sig över sjöng och skrattade på vägen till centret och försökte ta sig in alla på en gång. Säkerhetspersonalen i CETI försökte få någon form av ordning på afrikanerna vid ingången, utan att lyckas. Medlemmar från Röda Korset hjälpte fem afrikaner som hade fastnat att komma ner från de höga stängslen. De flesta i den här nya gruppen är hemma från från Camerun.

 

12/02/2024 Diariodeavisos: Teneriffa har någonting som inte Gran Canaria har och som förklarar varför ön har en miljon mera turister än “den runda ön”: El Teide, kronans juvel, Kanarieöarnas absolut främsta attraktion. Men Teide är inte bara ledande i arkipelagen, Teide har placerat sig bland de tio mest besökta nationalparkerna i hela världen, den enda i Europa. Vulkanen har över 2,5 miljoner besökare varje år och överträffas endast av fem nationalparker: Great Smoky Mountains (USA), Grand Canyon (USA), Yosemite (USA), Blue Mountains (Australien) och Zhangjiajie (Kina). Teide går till och med förbi Kruger (Sydafrika), Masai Mara (Kenya), Serengeti (Tanzania) och Iguazu vattenfallen (mellan Argentina och Brasilien).

Nyheten publicerades strax efter att vulkanen med sin omgivning fyllde 60 år som nationalpark. Kanarieöarna har fyra nationalparker, Teide, Timanfaya på Lanzarote, Garajonay på La Gomera och La Caldera de Taburiente på La Palma. Nationalparkernas administration ligger i självstyrets händer, men Teide håller på att tas över av Teneriffas regionalstyre som vill göra parken ännu attraktivare.

12/02/2014: Diariodeavisos: Det som händer inom den illegala immigrationen från fattiga afrikanska länder är bortom allt förnuft. De spanska enklaverna i norra Afrika, Ceuta och Melilla, är åtråvärda mål för de subsahariska immigranterna som med livet som insats försöker ta sig över höga vassa stängslen eller simma till ”Europa”. Ett ännu okänt antal afrikaner drunknade nyligen då de försökte ta sig simmande till den spanska sidan av kusten.

Reportern Salvador García Llanos har skrivit en artikel i Diario De Avisos om händelserna och han skräder inte orden: bilderna visar grymheten i all sin nakenhet, okänslighet, omänsklighet. Vattnet var med all säkerhet kallt, de som inte drunknade möttes på standen av beväpnade polisagenter som radade upp de frusna och våta olyckliga efter att de stapplande hade tagit sig i land, utan att någon räckte ut en hand för att hjälpa dem upp på klipporna. De får inga värmande filtar, ingenting varmt att dricka, inga kex men tvingas gå i den riktning som poliserna pekar ut, i riktning mot det håll varifrån de kom och dit de inte vill återvända. Filmsnutten som visar tragedin är otydlig och ännu vet man inte med säkerhet hur många som drunknade. Femton kroppar har plockats upp. Artikelförfattaren skriver att ”vi måste vara medvetna om att inga murar, inga stängsel med knivskarpa spetsar, ingen teknik i världen kan stoppa de förtvivlade afrikanerna som av hunger och misär har tvingats iväg från sina hem.

ABC: Det var inte bara i Ceuta som dödsfall inträffade. Tragedier i Melilla med dösfall som utgång har också inträffat och många agenter misstänks ha använt vapen för att hindra immigranterna. Omkring 1.400 afrikaner försökte för några dagar sedan ta sig in i Melilla förbi den 8,2 kilometer långa gränsen med stängslen som i dubbla rader och sex meter höga skiljer enklaven från Marocko. Pressen från migrationen är konstant. Nära gränsen till Ceuta är ett området med omkring 1.000 subsaharier som väntar på att ta sig in i staden. Immigranterna gömmer sig i bergsområdet utanför och lever i omänskliga förhållanden. Krisen år 2005 då 2.000 immigranter tog sig in i Melilla på mindre än en månad innebar en vändning som gjorde att de nuvarande höga och farliga stängslen fick ersätta de tidigare lägre stängslen, vilket i sin tur gjorde att cayucos-fartygen togs i bruk och Kanarieöarna blev målet. Nu då kusterna bevakas och havsrutten inte längre är säker, har immigranterna återgått till Ceuta och Melilla. Många försöker men få lyckas, framför allt för att Marockos agenter är på hugget.

09/02/2014: Diariodeavisos: Kommunen Aronas stränder har officiellt anställda livräddare från och med igår lördag. Två år av osäkra livräddningsförhållanden har gått, för de tidigare livräddarna jobbade strejkande i ett och ett halvt år tid med minimiservice, då de inte hade fått lön sedan augusti 2012 och var inte längre inkluderade i Försäkringskassans rullar. De har inte anställts på nytt.

De nu anställda – provisoriskt och tills vidare – är sex livräddare, av vilka två jobbar på stranden Las Vistas, en centralt, en i Los Cristianos, en i El Camisón och en koordinerar. Detta har miljöansvarige Antonio Sosa meddelat. ”Kontoret” vid Las Vistas kommer också att härbärgera agenter från lokalpolisen. Situationen med livräddarna utan lön har varit en av de mest komplicerade och allvarliga som kommunstyret har tampats med och den nye borgmästaren har inte hittat en lösning på problemet under sina två år i styret. De tidigare livräddarna, som nu går arbetslösa, har försökt med alla medel få till stånd en lösning och har fortsatt jobba utan lön ända tills dörren stängdes för dem och låset byttes. En mycket tråkig situation och kommunstyret har inte precis fått eloger från invånarna och turisterna.

Diariodeavisos: Vägen till Punta de Teno, Teneriffas västligaste udde med sin fyr, ska äntligen göras i ordning. Igår inleddes arbetet med installationen av ett sofistikerat nätsystem av metall som ska hindra ras från klipporna som praktiskt taget hänger över vägen. Kostnaden på 600.000€ betalas av Teneriffas Cabildo, regionalstyret. Vägen har varit stängd sedan september förra året för alla andra utom för fiskare och arbetare i området. I mitten av mars är den första fasen klar. En av öns superlyftkranar började igår installera metallnäten på 95 meters höjd. Nästa vecka behövs helikoptrar för att nå den högsta toppen på 120 meter. Tunnlarna till udden får belysning och förbättras i allmänhet.   

 

06/02/2014: Laopinion.es: De rumänska ligorna på Teneriffa oroar polisen. Sydsidan har den senaste veckan varit ligornas favoritplats och trots stärkt poliskontroll har de lyckats stjäla till sig omkring 14.000€, framför allt av ryska turister. Polisen tror, som vanligt varje år, att den annalkande karnevalen har lockat rumänerna till ön. De bestulna turisterna har inte märkt att de blivit av med sina pengar och andra ägodelar förrän de har återvänt till hotellet utan pengar, kreditkort, pass etc. De lämnar ofta hotellen med alla sina kontanter i tro att de inte är säkra på hotellrummen. Lyckligtvis använder rumänerna sällan våld. Deras modus operandi går ut på att det utsedda offret tillfrågas om någon adress eller liknande och under tiden som offret försöker hjälpa, tar de övriga i ligan hand om plånboken från männens ficka eller från kvinnans handväska. Sedan går bytet från hand till hand och om polisen tillkallas finns ingenting kvar. Det gäller att vara extra uppmärksam i karnevalstider.

Diariodeavisos.es: Lite statistik: Under sista kvartalet av 2013 hade 28% av över 16-åriga turister på Kanarieöarna bokat in sig på ”all inclusive”-hotell, 13,4 punkter mera än under samma tid år 2012. Av dessa var 39% tyskar och 18,2% spanjorer. Fuerteventura hade största antalet av dessa turister med 47,4%, Lanzarote 31,1%, Teneriffa 27,5% och La Palma 10,6%. Bokningarna i femstjärniga hotell steg med 18%. 83,1% av de engelska turisterna har besökt Kanarieöarna tidigare och av dem har 45% varit flera gånger på öarna. Enligt en enkät bland turisterna anser 78% att resan har varit lyckad eller mycket lyckad.

Diariodeavisos.es: Ett sjöräddningsfartyg tillhörande Salvamento Marítimo räddade igår fyra personer som hade råkat i svårigheter utanför kusten vid Puerto de la Cruz. En badare och tre livräddare befann sig ute till havs och kunde inte ta sig in till land på grund av de starka strömmarna. Badaren var en 63-årig utländsk turist och varken han eller livräddarna fick några skador.   

 

05/02/2014: Magma Arte & Congresos i Adeje, stenmonstret för kongresser och konserter, som invigdes med pompa och ståt av spanska kungaparet år 2005, har i flera års tid stått praktiskt taget outnyttjat, trots att där finns utmärkta möjligheter till kulturella aktiviteter, utställningar, konserter etc. och kostade en förmögenhet att bygga. Enligt en artikel i Diariodeavisos ska företaget Blue Marketing Events börja driva verksamheten i komplexet. Kanariska regionalstyret hade överlåtit verksamheten åt en allians där resebyrån Alegranza och hyrbilsfirman Cicar ingick. Blue Marketing Events satte sig upp mot beslutet och högsta domstolen på Kanarieöarna har gett dem rätt. Överlåtandet sker denna månad och anställda på företaget har redan börjat jobba i Magma. Tidningen försökte få reda på vilka projekt de har planerat för framtiden och om de tidigare anställda får fortsätta jobba, men har inte fått svar på frågorna. Däremot vet man att Blue Marketing har varit i kontakt med kommunen Adeje, Teneriffas regionalstyre och kanariska regeringen för att beskriva den kommande verksamhetet och vilka projekt de har tänkt sig. Magma tillhör självstyret efter att kommunen Adeje sålde bort sina aktier.

 

02/02/2014: Laopinion.es: En kul nyhet för Teneriffa! Puerto de la Cruz och Siam Park i Adeje är de mest fotograferade platserna på Kanarieöarna. Därefter följer kusten Playa del Inglés till Maspalomas som är nummer ett på Gran Canarias. Den här uppgiften kommer från webbsajten Sightsmap som kollar upp foton som läggs ut på nätet. Går vi vidare till resten av världen så är det New York, Rom och Barcelona som tar de tre första platserna. Puerto de la Cruz ligger på plats 172, Siam Park på 245, Gran Canarias södra kust på 265, Teide på 282 och Playa de Mogán på 284. Teneriffa har en miljon besökare mera än Gran Canaria tack vare Puerto de la Cruz med sin papegojpark, Loro Parque, och sydsidan med sin Siam Park som under sina fem år har tagit emot tre miljoner besökare. Enligt artikeln visar detta hur stor betydelse temaparkerna har. Loro Parque öppnade sina dörrar för första gången år 1972 och har under åren haft närmare 20 miljoner besökare.

Ett annat av Teneriffas favoritobjekt är klippformationen Roque Cinchado, också kallat Guds finger, i Teides nationalpark, som ligger före Playa de Mogán. Sjätte platsen på Kanarieöarna går tillbaka till Teneriffa till Los Gigantes. Santa Cruz de Tenerife ligger före Las Palmas på sjätte plats, Las Palmas på sjunde plats. Den enda mindre ön på Kanarieöarna som inkluderas i de tio mest fotograferade platserna är Lanzarote. På tionde plats ligger vulkantoppen El Teide som i helheten upptar plats 585 i hela världen. Artikelförfattaren kommenterar att det är lite märkligt att Teide ligger så långt nere, då man tar i beaktande att nationalparken Parque Nacional del Teide är Spaniens mest besökta park och ett ”must” för de fem miljoner turister som varje år besöker Teneriffa.

Fotokartan med färger från intensivt gult till svart visar hur flitigt fotograferade våra öar är – inte konstigt med tanke på att öarnas 10-12 miljoner turister per år – medan största delen av Afrika, med undantag för Marocko och kusten vid Medelhavet, är svart ända ner till Sydafrika.

 

 

01/02/2014: Karnevalen är här! “Vad är det som händer?” undrade fotgängarna i området kring saluhallen Nuestra Señora de África igår på kvällen. Svaret är att karnevalen har inletts och festarrangören i Santa Cruz ville att man ute i staden skulle notera detta. Vanligtvis handlar det om ett slutet evenemang i teatern Guimerá, där kandidaterna till karnevalsdrottning får veta i vilken ordning de ska skrida fram under galorna, men i år ville man ge någonting åt publiken också och en miniprocession drog fram på gatan från saluhallen till Teatro Guimerá. I processionen deltog, förutom kandidaterna, bland andra ”Kalle Anka” och ”Bugs Bunny” – temat i år är tecknade serier – och de välbekanta figurerna Cantinflas, Fidel Castro och mjölkförsäljerskan med sin korg på huvudet. Antika bilar körde långsamt fram med barn- och pensionärskandidaterna som i år väljs den 16 och 19 februari, medan de vuxna drottningkandidaterna, som väljs 26 februari, visade upp sig i hästdragna vagnar.

Bilisterna överraskades av polisen som stoppade upp trafiken och fotgängarna tog fram sina mobiltelefoner och fotade ivrigt. Då processionen kom fram till Teatro Guimerá väntade röda mattan och evenemanget fortsatte i mindre skala inne i själva teatern, där man hyllade minnet av ”Charlie Chaplin” som har gått bort. Karnevalsfesten har börjat.

29/01/14: Laopinion.es: Den nya attraktionen i Santa Cruz de Tenerife, Palmetum, har högtidligen invigts av prinsparet prins Felipe och prinsessan Letizia. Parken öppnas för allmänheten på lördag 1 februari och inträdet är gratis under de tre första dagarna. Därefter är parken öppen från torsdag till söndag, från morgonen (ospecifierad tid) till kl. 18.30. Tiderna förlängs under sommaren. De övriga dagarna kan grupper boka besök. Inträdet kostar för kanarier 1.50€ och för turister 4€. Specialpriser också för barn, arbetslösa och pensionärer. En guidad tur ingår i priset.

Palmetum-parken är en botanisk park på 12 hektar som har över 2000 olika växtarter, av vilka 472 är palmer. Husdjur får inte följa med in i parken och det är inte tillåtet att cykla, använda rullskridskor eller liknande. Man får inte heller röka där, men stadsstyret planerar göra i ordning en liten plätt för rökare. Man får naturligtvis inte heller skräpa ner.

Enligt stadsstyret i Santa Cruz är denna botaniska park unik i hela världen för den har skapats tack vare ett projekt som har omvandlat en sophög till en kulturpark. Sophögen stängdes 1983 och parkprojektet inleddes 1995, varefter ekonomiska problem gjorde ett uppehåll under nästan 20 år. Palmetum har kostat över 10 miljoner euro. Förutom den rikliga växtligheten har parken till exempel en hiss som tar besökarna upp till toppen; en ramp; ett skuggskydd på 2.300 m2 för växterna mot alltför stark sol; ett komplext system med vattenfall, bäckar och sjöar. Utanför parken har en parkeringsplats gjorts i ordning för bilar och bussar. Senare kommer också restaurang, kafé och bar att finnas tillgängliga.

Prins Felipe sade i sitt invigningstal att parken är en modell för andra städer att ta efter. ”Ni har lyckats göra en botanisk trädgård av en sophög, tack vare tålamod, generositet och framtidsvision”. Han kommenterade att parken verkligen väcker förvåning. ”Prinsessan och jag är synnerligen förtjusta över att få se, lära känna och fortsätta stöda parkens utveckling, med andra ord, vi vill gärna komma tillbaka, närhelst ni så önskar”.

Prinsparet åtföljdes under sin vandring i parken av 200 inbjudna. De delades upp i grupper som guidades genom parken. Alla verkade vara överens om att det handlar om en exceptionellt vacker park. Utsikten mot staden från utsiktsplatsen i parken väckte också förtjusning. Efter invigningen bjöds prinsparet på lunch.

Den nya botaniska parken i Santa Cruz, Palmetum, ligger vid havet nära auditoriet och Parque Marítimo. Definitivt någonting att besöka!  

22/01:  El País: Emigrationen från fattiga och krigshärjade länder i Afrika fortsätter med oförminskad kraft. Tidningen El País skrev nyligen en artikel om emigranter i Tripoli i Libyen som försöker eller har försökt ta sig till Europa och som har härbärgerats i ett primitivt center. Osman, 21 år, har emigrerat från Gambia och säger ”man måste utnyttja möjligheterna i livet om man vill åstadkomma någonting bättre och ibland måste man ta stora risker för att få vad man vill ha och vad jag vill är att komma till Europa”. Han säger också att man kanske måste riskera sitt liv men det är aldrig ens mål att dö. Osman försökte men misslyckades. Båten han gick ombord på i Libyen upptäcktes av kustbevakningen.

Av de 32.000 personerna som fram till oktober månad förra året försökte nå Europa har över 700 mist livet, enligt europeiska gränsbevakningsbyrån Frontex som samarbetar med libyska regeringen. 300 kilometer skiljer Libyens kust från Lampedusa och Malta. Men vad händer innanför kustremsan? Osman och 179 övriga emigranter trängs mot väggen i det temporära centret i Tripoli, sömnlösa och våta efter en natt av regn som har fallit genom det otäta taket. 19-årige Labil säger att de måste återvända hem. Han kämpar mot kylan i en kortärmad t-skjorta, medan 22-årige Jiby John tigger till sig en cigarett för att dämpa hungern. ”Vi är överens, om de skickar oss tillbaka till Gambia kommer vi inte hit igen, inte ens till Italien”.

Abu Salim är inte ett härbärge, även fast det kallas så officiellt. Där samlas de som har stoppats ute till havs, eller tagits fast av myndighetrna, och väntar på en skeppare. Centret är inte acceptabelt ens för en enda natt, säger Ali Milya som är ansvarig för den libyska polisens utlänningsbyrå. Abu Salim duger inte ens till att härbärgera ett tiotal afrikaner innan de förs till andra hålor varifrån de utvisas eller samlas på hög. Libyen, som har omkring sex miljoner invånare av vilka majoriteten jobbar inom oljeindustrin, har traditionellt varit ett land som har tagit emot utlänningar. Omkring 1.500 personer korsar varje dag någon punkt av gränsens 4.300 kilometer, största delen öppen mitt i ödemarken. Ända fram till den arabiska våren 2011 rörde sig siffrorna mellan 1,5 och 2,5 miljoner personer som Muhammar Gaddaffis regering aldrig brydde sig om att normalisera.

Arvet, två år efter revolutionen som satte stopp för fyra årtionden av diktatur, är bedrövligt: inte en enda lag har stiftats angående migrationspolitiken. I Gueryán, 80 kilometer söder om huvudstaden, köar 18 eländiga afrikaner för att få sin matranson i det stinkande kyffet. Destiny, en 37-årig nigerian, funderar på vad som kommer att hända med hans familj om han utvisas. ”Jag har hustru och en son i Tripoli som inte vet någonting om mitt öde, jag får inte ringa dem”, säger han. ”Min hustru jobbar inte, dom kan inte bara utvisa mej till Nigeria, jag kan inte överge henne”.

Alternativen är få efter fyra månader. En del immigranter har varit instängda över ett år, bland dem minderåriga som till exempel Aout, en 15-åring från Eritrea. Repatrieringarna, som staten inte kan bekosta, är beroende av organisationer som International Migration Organization, som det senaste året har skickat 800 personer tillbaka till sina hemländer. Libyen bryr sig bara om säkerheten vid sina gränser.

Emmanuele Gignac, ansvarig för Acnur, FN:s byrå för flyktingar, är mera bitande. ”Inom Europa finns ett stort intresse för att stöda Libyen i migrationsfrågor, men endast vid gränsen. Vi är ännu långt ifrån att få till stånd någonting (i frågan om mänskliga rättigheter), speciellt vad gäller flyktingar”. Omkring 60% av dem som försöker korsa havet kommer från Somalien och Eritrea och, sedan inbördeskriget bröt ut, från Syrien. Acnur har registrerat över 30.000 asylsökande under 2013, men Libyen erkänner inte denna status: enda skillnaden mellan dem och resten av immigranterna är att man inte kan utvisa dem.

19/01: Diariodeavisos:  Under det här året ska vissa infrastrukturarbeten fortsätta som stannade av förra året på grund av nedskärningar. Ett av de viktigaste är det nya allmänna sjukhuset som delvis ska kunna öppnas i oktober, om allt går väl. Specialistcentret (CAE) i El Mojón har sedan flera år tillbaka fungerat i prefabricerade lokaler och detta tillsammans med akuten och dagsjukhus ska då kunna öppnas. I torsdags skrevs ett nytt avtal där finansieringen är garanterad och arbetet kan fortsätta. Den politiske ledaren på Teneriffa, Carlos Alonso, besökte sydsidan i veckan och bekräftade det nya avtalet. ”Omkring nio miljoner euro kommer att vara tillgängliga”, sade han.

***

Varje gång det regnar rikligt har tunneln till Guaza fyllts med vatten som inte har någon tillräcklig avrinning. Förra gången det hände var en gravid kvinna nära att drunkna inne i sin bil som fastnade i vattenmängderna. Nu ska detta rättas till, avrinningsrörens diameter är inte tillräcklig för att ta upp allt vatten och all jord som rasar ner för sluttningen intill. Det handlar om ett akut jobb som inleds detta år när man väl har kommit fram till hur det ska göras.

***

I morgon måndag firas den årliga skyddshelgonfesten till San Sebastiáns ära i Adeje på stranden La Enramada. Kommunen väntar omkring 20.000 besökare, men det för tillfället regniga vädret kan dra ner på antalet. Å andra sidan kanske solen skiner i morgon! Klockan 12.00 hålls mässan och sedan drar processionen ner till stranden där djuren välsignas, varefter skyddshelgonet bärs tillbaka till kyrkan. Det brukar vara komplicerat att hitta parkeringsplatser om man inte är ute i tid! Bilder från festen i januari år 2011, då vädret var strålande, på http://www.teneriffaidag.com/caballos-01.html.

 

15/01/14: Diariodeavisos: Dagen efter att livräddarnas arbetsplats har fått nya lås på stranden Las Vistas bröt sig någon in i installationerna på stranden i Los Cristianos, där apparaterna för anpassat bad är inlåsta i en byggnad. Företaget Formas Nivaria är ansvarigt för servicen och VD:n, Guillermo de las Casas, har anmält inbrottet till polisen. Produkter för över 5.000 euro har förstörts. Formas Nivaria inledde servicen, som ger rörelsehindrade möjlighet att bada i havet, för en och en halv månad sedan och tills nu har inga incidenter registrerats. Då inbrottet uppdagades kallades genast polisen till platsen och en anmälan gjordes. Två amifibiestolar och andra apparater samt ett fönster förstördes. Med hjälp av kommunen kan servicen återställas redan i morgon efter att polisen har avslutat sitt arbete med att samla ihop bevismaterial och produkternas leverantör har lovat ställa upp så snart som möjligt. Misstankar kan riktas mot livräddarna som blev utan sin arbetsplats, men polisen vill inte uttala sig i frågan.   

Eldigitalsur: Aronas borgmästare Francisco Niño Rodríguez och idrottsfullmäktige Mónica Sierra Fumero har presenterat subventionerna till idrotten i kommunen under 2014 som uppgår till 359.000 euro som fördelas på de olika idrottsgrenarna. Den största biten av kakan går till fotboll. Mónica Sierra meddelar att pengarna redan har överräckts till olika klubbar och institutioner för att de i början av säsongen ska ha sina finanser klara. Borgmästaren meddelar att basidrotten, det vill säga fotboll, är en av prioriteterna eftersom den fysiska aktiviteten i tidig ålder gynnar individens utveckling.

Det kan inte hjälpas att man ställer sig frågan: om kommunen har råd att ge 359.000 euro till idrott, varför har man inte kunnat betala strändernas livräddare för det arbete de har gjort gratis i ett och ett halvt års tid? Någonting är snett i den kommunala politiken.

 

     Tillbaka                                                Hänt under den senaste tiden