EL TELÉMACO, DEN SISTA RESAN
Så som migranterna idag anländer i sina överfulla fiskebåtar, så anlände ett stort antal kanarier till Venezuela och andra sydamerikanska länder under en lång period. Så sent som i augusti 1950 gick 171 kanarier ombord på Telémaco. Venezuela var då ett blomstrande och rikt land. Boken ”Viajar en el Telémaco”, resan med Telémaco, har i dagarna presenterats till minne av färden för 70 år sedan. Boken är skriven av Manuel de Paz Sánchez, Manuel Hernández González, Ángel Dámaso Luis León, Maximiano Trapero och Francisco Pomares. ”Idag anländer människor med risk för sina liv och med samma förhoppningar som våra föräldrar och far- och morföräldrar hade: leva ett värdigt liv i trygghet och hjälpa sina familjer”, säger en politiker och tillägger: ”det gäller att ha perspektiv och behandla de afrikanska migranterna med värdighet”. Fartyget Telémaco representerar framför allt den illegala emigrationen från Kanarieöarna till Sydamerika, men den är också en resa i tiden. Med på resan med Telémaco befann sig en enda kvinna, Teresa Arcía Arteaga, som avled 2018.
Resan med Telémaco var inte unik, många liknande hade gjorts samma år, men den här resan har en speciell betydelse för kanarierna, för den satte fokus på en mörk period, en tid av misär, hopplöshet och förtvivlan, märkt av förtryck och ransonering under Francos diktatur. Fartyget avgick från Valle Gran Rey på La Gomera den 9 augusti med de illegala och papperslösa passagerarna ihopträngda som sardiner i en burk. José Chinea var en av passagerarna ombord på Telémaco. Han berättar: ”Misären på öarna var stor, du klarade dig endast om du hade en bit mark där du kunde odla och ta hand om boskap. Ungdomarna idag kan inte ens föreställa sig hur livet var. Jag gifte mig och fick en dotter men jag kunde inte försörja familjen och därför gick jag ombord på Telémaco som med invånarnas hjälp lyckades undvika Guardia Civils patrullbåtar. Vi använde visselspråket för att varna för Guardia Civil eller om någonting gick galet. I Martinique togs vi väl emot och vi fick mat. Det var första gången vi såg svarta människor. Vi kom fram i samma kläder vi hade haft sedan starten och vi behöll de trasiga kläderna på av respekt för Teresa, den enda kvinnan ombord”. José Chinea kom så småningom tillbaka till La Gomera men återvände med sin hustru till Venezuela där paret fick två barn till. De har sedermera återvänt till La Gomera där José köpte sig en taxibil.
De kanariska hamnarna kontrollerades av Guardia Civils patrullbåtar och spökskeppen var förbjudna att lämna hamnen annat än för fiskeresor. La Elvira avgick från Las Palmas med 106 emigranter som hade betalat 4.000 pesetas var åt organisatörerna, en förmögenhet på den tiden då en arbetare tjänade 20 pesetas om dagen. Migranterna klev nattetid ombord från en roddbåt och i samma ögonblick hördes skott och en patrullbåt närmade sig. En guardia skrek: ”stopp, i Spaniens namn!”. Patrullbåten hann i kapp och en röst hördes säga ”överlämna er!” varvid en röst i mörkret svarade ”din mamma kan överlämna sig”. Allt såg förlorat ut men så kom en kraftig vindpust som skickade iväg segelfartyget som kom ut på internationella vatten. Efter många vedermödor kunde migranterna stiga i land i Venezuela där de togs väl emot. Omkring 126.000 spanjorer, majoriteten kanarier, bor idag i Venezuela. Mellan 1948-1950 emigrerade omkring 12.000 kanarier till Venezuela, den åttonde ön. Källor: eltambor.es, diario.es, eldigitalsur.com Bilder: El 'Telémaco': gomera.com.es, La Elvira: eltambor.es, Bild av boken Telémaco, el último viaje (den sista resan): eltambor.es Sammanställt och översatt av Helena
|