22 januari 2017

Mirakelträdet från Himalaya klicka här för bilder

Facebook har sina ljusa sidor. Ett inlägg för några månader sedan handlade om Moringa Oleifera, mirakelträdet, och väckte vårt intresse. Då vi fick en inbjudan att besöka en farm i Granadilla där Moringa odlas och bearbetas nappade vi direkt. Farmen på tre hektar ägs av sympatiske tysken Martin Thiele som också jobbar med hästar. Vi åkte med goda vänner längs vägar som blev allt smalare, och kom till slut fram till den väldigt välskötta farmen Moringa Suerte, där vi, tillsammans med andra gäster, bjöds på moringasoppa, moringakex och moringate. Välsmakande och tydligen oerhört välgörande. Enligt studier innehåller moringaträdets blad aminosyror, A- och C-vitamin, kalsium, magnesium, potassium, järn, sink, och omega3-fetter och allt i högre grad än i vilka som helst frukter och grönsaker. Moringa sägs vara jordens mest mångsidiga och nyttiga växt och skulle kunna rädda livet på miljontals människor.

Martins farm är helt ekologisk, inga kemikalier eller bekämpningsmedel har någonsin använts eller kommer någonsin att användas. Bladen torkas i en jämn temperatur för att bibehålla alla näringsämnen och mals ner till pulver. Vår tolk och guide Liisa, som underströk att hon inte är någon expert på området, berättade om hur hon själv upplever effekterna av moringa, bland annat blev hon av med sin kattallergi! Martin Thiele är själv en levande bild av hälsa, trots sin rätt så höga ålder.

Moringas goda egenskaper kan bland annat bidra till starkare immunförsvar, friskare ögon, lägre blodtryck  och kolesterol, starkare benmassa, svagare allergiska reaktioner. Till de vanligaste effekterna hör utrensning av kroppen, bättre sömn, mer energi, minskat sötsug och lugnare mage.

Efter att ha inhandlat diverse moringaprodukter, njutit av en väldigt god moringasoppa, smakat på te och kex och fått information, visades vi runt på moringaodlingen – växterna vilar den här årstiden - såg hur tillverkningen av produkterna går till, och kom till slut till hästarnas hagar. Liisa, vars stora hobby och kärlek är hästar och som deltar i tävlingar i dressyrritt, har en egen åtta månader gammal häst, Spirit - som verkligen gör skäl för namnet! -, som håller till på Martins farm. Både häst och ryttarinna är mera än nöjda över de rymliga hagarna, de välskötta ägorna och Martins generösa behandling av både två- och fyrbenta.

Moringa Suerte har en egen hemsida www.moringasuerte.com på tyska, men det finns en hel del information om moringa på internet också på engelska. På svenska hittade jag endast en kort beskrivning av trädet.

Vi har idag inlett ett nytt liv tillsammans med moringa...