En äldre kvinna hjälps till evakueringsfordonet av Röda Kors-volontärer

Hela den lilla fiskebyn La Restinga

Vulkanologen Juan Carlos Carracedo

Emilio Carreño från IGN

Skalven på El Hierro

Satellitbild av El Hierro

"Mar de Las Calmas", lugnens hav utanför El Hierro

Nyfikna tittar på Teneguías utbrott 1971

SKALVEN PÅ EL HIERRO

El Hierro 25 september - 14 oktober:

14/10: Kl. 21.00 – Forskarna säger att den eruptiva processen är stabil och att signalerna inte har förändrats under de senaste 24 timmarna. De seismiska rörelserna är svaga. Magmafläcken har brett ut sig på grund av strömmarna i havet och magma fortsätter strömma ut från sprickan. Marina institutets fartyg anlände idag på eftermiddagen och börjar i morgon ta prover och analysera dels vattnet på olika djup, dels de döda fiskarna.

Det ser ut som att valarna och delfinerna inte har tagit skada. Man har kunnat se djuren från land ett par kilometer från magmafläcken.  

I kväll har invånarna i La Frontera samlats till en demonstration för att kräva att tunneln Los Roquillos öppnas och att alla invånare får återvända hem. ”Vi kan inte ha tunneln stängd i dagar, månader när inte en enda sten har rasat. Vi skulle vilja veta vad kanariska regionalstyret skulle göra om det handlade om en huvudväg i en av huvudstäderna.” Politikerna säger att de endast har invånarnas bästa för ögonen.

Kl. 10.00 - Situationen är långt ifrån klar. Ramón Ortíz från forskningsinstitutet CSIC kommenterar läget: ”Magma kommer ut längs hela sprickan som är flera kilometer lång. Ingen idé att tala om eruptionsöppningar, vi vet inte var ”munnarna” är. Vårt mål är att veta om eruptionen upphör, om magma kommer att komma ut närmare kusten, mitt på ön eller om den förlängs söderut och på större djup”. Han anser att forskarna snart kommer att få veta hur det går, ”om några timmar, kanske inom ett par dagar. Fläcken i sig är inte viktig, det viktiga är att aktiviteten fortsätter”. Forskarna jobbar dygnet runt, analyserar och gör simuleringar på datorerna. Fläcken härrör från magmans gaser som kommer i kontakt med vatten. Forskningsinstitutens fartyg, av vilka ett förmodligen redan har anlänt, kommer att belysa situationen.

Havsområdet, Mar de Las Calmas, lugnens hav, är ett marint reservat på 7,5 kvadratkilometer, där endast en viss typ av fiske och dykning får förekomma. Namnet kommer från det ständigt lugna vädret, det blåser sällan. Området är ett paradis för dykare och dykningen har blivit en viktig ekonomisk källa på ön. I morgon skulle Foto Sub-tävlingen ha inletts, men den har avblåsts.

13/10: Kl. 21:30 – Marina Institutets fartyg väntas anlända i morgon tidigt. På fartyget jobbar sex personer som ska ta prover från vattnet inom olika områden och på olika djup för att sedan analyseras så man bättre förstår vad som pågår. Fartyget har en vinsch med en 1000 meter lång kabel som kan plocka upp prover och sonder som samtidigt kan mäta djup, temperatur och salthalt. Magmafläcken närmar sig La Restinga och är nu mindre än två kilometer från kusten.

Trycket har minskat tack vare att magma har lösgjorts och faran anses vara mindre för invånarna. Forskarna är oroliga för valarna och delfinerna som har hållit till i vattnen där magmafläcken breder ut sig. De kunde ses ännu i måndags innan det första utbrottet. Det är att hoppas att de har känt av vibrationerna och flyttat till säkrare vatten. Hur länge den här processen kommer att pågå kan ingen säga. 

Kl. 15.00 – Magmafläckarna växer (uppe) och får djupare färg. De håller sig på samma avstånd från kusten som tidigare. Nere svart korall från havsytan.

Från och med i morgon har El Hierro till sitt förfogande ett fartyg tillhörande Marina Institutet som gör det möjligt att följa eruptionen utanför El Hierro. Fartyget är på väg till ön och kan börja jobba så gott som genast. Oceanografiska Institutet kan eventuellt också ställa upp med ett fartyg. Det som behövs är fotografier tagna på djupet för att få en uppfattning om vad som händer.

Invånarna i kommunen La Frontera kräver att tunneln Los Roquillos öppnas och att de tretton personer som ännu är evakuerade får flytta tillbaka till sina hem.  

Kl. 9:00 - På bilden här ovan syns en av magmafläckarna som upptäcktes igår av personal på sjöräddningens fartyg ”Salvamar Adhara”. Svart korall hittades också flytande på vattenytan. Korallen och de döda fiskarna ska analyseras.

För att bättre kunna observera vad som sker under vattenytan samarbetar Oceanografiska Institutet (IEO) med de kanariska myndigheterna och skickar specialkameror till El Hierro. Spanska regeringens delegat på Kanarieöarna har haft ett möte med hemvärnet, samhällssäkerhetsorganisationen, forskare och tekniker för att precisera vilka insatser som staten behöver sätta in. För ögonblicket befinner sig 76 specialister på ön; forskare, tekniker, sjöräddningen, Guardia Civil och militärer. Ingen vet vad som kommer att hända, den spända väntan fortsätter.

12/10:   Kl. 23.00 – Samhällsskyddschefen Juan Manuel Santana har bekräftat att en arbetsgrupp från IGN som har studerat havet intill La Restingas kust har upptäckt två magmafläckar, den ena på två och den andra på en sjömil från kusten, som har avgett en stark svaveldoft. Fläckarna bekräftar utbrott som sker i havet sydväst om La Restinga med två öppningar på 750 och 200 meters djup och som släpper ut magma. Intill fläckarna har döda fiskar flutit i vattnet. Tills vidare får inte invånarna i La Restinga återvända till sina hem.

De två härdarna syns på seismografernas registreringar som visar en minskning av darrningarna, vilket tyder på en minskning av magmans tryck. Man påpekar att vulkanfenomenet som registrerats på El Hierro kan ha flera mindre utbrott, vilket stämmer överens med observationen gjord idag av IGN:s tekniker som förutsåg ett utbrott närmare kusten än det första som registrerades måndag morgon och som låg på 1000 meters djup och fem kilometer från kusten. För ögonblicket får ingen återvända till La Restinga, men myndigheterna kollar läget minut för minut.

Kl. 13.00 - Risken för ett andra utbrott är fortfarande stor, enligt IGN, och invånarna i La Restinga får tills vidare hålla till på annat håll. Darrningarna, den seismiska signalen som pekar på ett möjligt utbrott, har samma intensitet som igår. Sex mindre skalv har idag registrerats som ingen har känt av. Politikerna framhåller att riskfaktorn på rött endast gäller La Restinga, den är gul för resten av ön. Några av invånarna har idag fått återvända till sina hem, åtföljda av Röda Korset och Guardia Civil, för att hämta personliga ägodelar, för man vet ännu inte hur länge situationen fortsätter. Dykarcentren har också fått hämta grejor, för man letar efter alternativa platser där sporten kan idkas. Många av de evakuerade säger att de har sovit gott i sina tillfälliga hem och tackar Röda Korset och myndigheterna för fin service.

Carmen López, teknisk expert från Geografiska Institutet, kommenterar situationen så här: ”Det handlar om olika skeden av samma utbrott. Vulkanismen på El Hierro gör sprickor, vilket innebär att magman migrerar efter att ha hittat den första utvägen och gör små koner på vägen tills den hittar nästa utväg”. På frågan om när nästa eventuella utbrott kan ske svarar hon: ”Det närmaste utbrottet vi har att jämföra med är Teneguía på La Palma för 40 år sedan och det tog 23 dagar för den att få sitt utbrott, men vi har ingen erfarenhet av vulkanutbrott i havet.” 

11/10:  Kl. 21.00Byn La Restinga är tom, inte en enda invånare finns kvar. Röda Korset, civilgardet och myndigheter gick från hus till hus och såg till att alla kom bort - i förebyggande syfte. Alla var inte helt överens, men till slut gick de med på att åka iväg med de få tillhörigheter de kunde bära med sig. Dykare och yrkesfiskare uppmanades återvända. Röda Korset har ställt i ordning en sporthall i huvudstaden med 300 bäddar, filtar, mat och dricka och hallen kommer att fyllas inom kort. Också stora tält har rests. Många av invånarna har fått tillfällig bostad hos släktingar och vänner. Turisterna fördes till härbärgen. De som har kommit för att dyka förs till andra orter på ön. De allra flesta tar det hela med stort lugn.

Larmet gick idag från gult till rött efter att IGN hade registrerat vulkanskalv i La Restinga, annorlunda än de tidigare registreringarna och typiska för ett förestående utbrott, och man misstänker att ett nytt utbrott är på väg, närmare kusten. Forskarna och experterna bombarderas med frågor om varför man inte får klart besked om vad som är på gång och svaren blir varje gång att så länge man inte med egna ögon kan se utbrottet så är det mycket svårt att veta vad som händer på djupet och utbrottet igår var på ett djup, mellan 600 och 1.200 meter, som inte kunde ses på ytan, varför det är nästintill omöjligt att veta hur magman rör sig. Forskarna tror att situationen kan fortsätta i en veckas tid.

Televisión Canaria har redan i flera timmars tid följt läget minut för minut.

Kl. 17.00 -  Chefen för kanariska regionalstyrets samhällssäkerhet, Juan Santana, har bekräftat att byn La Restinga har satts under högsta larmberedskap, rött på larmskalan, men att detta endast gäller La Restinga och ingen annan del av El Hierro. Under informationsmötet ombads byns invånare att flytta till släktingar eller vänner högre upp i El Pinar och för de som inte har sådana iordningställs sporthallen i huvudstaden Valverde. Santana bekräftade att evakueringen genomförs på rekommendation av Geografiska Institutet, IGN, som har registrerat vibrationer i La Restinga som kan vara ett tecken på att utbrottet från igår, fem kilometer från La Restinga, håller på att närma sig kusten, vilket kan innebära ett nytt utbrott på grundare vatten och därmed en större risk för invånarna på grund av en häftigare växelverkan mellan magma och vatten.

Kl. 15:15 - Regionalstyret evakuerar La Restingas befolkning som säkerhetsåtgärd på grund av risk för att magman migrerar mot kusten. De 547 invånarna, som har förts till en sportplan, får som bäst information av samhällssäkerhetspersonal. Larmljusen har gått från gult till rött. Mera information så snart den finns tillgänglig!

 

Bild från abc.es med kommentaren att det skulle krävas ett långvarigt och kraftigt utbrott för att en ny ö skulle växa upp.

Bild från laopinion.es som grafiskt visar det pågående utbrottet.

11/10: Kl. 9.30 -  Efter bekräftelsen igår att ett utbrott under vatten verkligen är på gång är lättnaden stor på El Hierro. Magmans tryck på ön har minskat, men det betyder inte att magman inte kan leta sig upp i en ny spricka närmare kusten, även om forskarna anser att troligheten är minimal. Geografiska Institutet, IGN, säger att man inte har kunnat se absolut någonting av eruptionen, men beviset finns i seismograferna som har registrerat ett vulkanskalv, minskningen av de seismiska rörelserna, minskat tryck från magman och gasutsläpp som har drabbat den marina faunan, enligt fotografier som inte har publicerats men kommenterats av myndigheterna. Man kan se döda fiskar flyta i vattnet. Andra bevis finns inte på grund av att utbrottet ligger så djupt. Yrkesfiskarna får fortsätta fiska och dykarna får fortsätta dyka. Undervattensfototävlingen Open Fotosub, som inleds 15 oktober i La Restinga, ställs inte in om inte läget förändras. Ett område på fyra sjömil runt utbrottsplatsen bör undvikas. Det är möjligt att tunneln Los Roquillos öppnas på nytt inom ett dygn. De närmaste dygnen kommer att visa om magman migrerar och närmar sig kusten där den kan försöka komma ut genom en ny spricka. För ögonblicket rör den sig på 1000 meters djup.

10/10:  Kl. 21:30 - Televisión Canarias kvällsyheter: enligt meddelande från forskarnas och vulkanologernas kvällsmöte, där all information har analyserats i detalj, har ett utbrott under vattnet ägt rum fem kilometer från La Restingas kust, på en kilometers djup. De seismiska rörelserna har minskat, gasutsläpp och döda fiskar sägs bekräfta utbrottet.

Gruppen vulkanologer som har närvarat under utbrott i andra länder anser att man inte kommer att se någonting på ytan, förutsatt att ingen krater närmare kusten öppnar sig på mindre djup. En forskare påpekar att mätstationerna på El Hierro fungerar dygnet runt, för det är möjligt att nya öppningar uppenbarar sig. ”Det är möjligt, men vi vet inte om det kommer att hända”, säger hon.

Kl. 20.15 – Pressen och tevenyheterna är endast överens om att man ännu inte vet vad som egentligen händer under vattenytan. Invånarna i La Restinga är lugna och många väntar med spänning och intresse på att få se ett litet utbrott ute till havs, eftersom det har konstaterats att ett sådant inte skulle vara farligt för människorna på ön. Det är inte förbjudet att fiska eller dyka, men rekommendationen är att man väntar på mera information innan man ger sig ut till havs. De närmaste timmarna kommer förhoppningsvis att ge mera klarhet.

Kl. 15.30 - El Hierros regionalstyre, Cabildo, har bekräftat i en radiointervju att seismiska rörelser sker på 600 meters djup på sydsidan, sju kilometer från La Restingas kust. Det senaste skalvet registrerades kl. 10:43. Gaser har uppmätts på 600 meters djup och ett utbrott under vattnet är nära förestående och kommer att vara ofarligt för invånarna. Detta innebär att El Hierro inom kort kan återgå till normala förhållanden och tunneln Los Roquillos kan öppnas. Fiskare och dykare rekommenderas försiktighet. Om utbrottet bekräftas blir återgången till det normala absolut, säger chefen för Cabildo, Alpidio Armas.

Kl. 12.50 – Ett undervattensutbrott kan ske som bäst utanför La Restinga på El Hierro. Det eventuella utbrottet, som under dagen kommer att specificeras, ligger 10 kilometer utanför kusten och på en kilometers djup. Båtarna i området har råtts återvända till hamnen och sjöräddningens stora Punta Salinas är på väg till ön. All sjötrafik i området avråds.  

kl. 10:20: Expressen har idag en fruktansvärt osaklig artikel om El Hierro: "Supervulkanen, ett hot mot hela världen" intill en bild av en vulkan som ingenting har att göra med Kanarieöarna. Artikeln, skriven av Arne Lapidus, är skadlig i sin osaklighet och upprörande i sin osmaklighet.

Kl. 9:00 - IGN har korrigerat lördagens skalv på 4.3 grader till 4.0 grader. Sedan igår har inga skalv tills vidare registrerats.

9/10:  Kl. 21.00 – Fram till kl. 17.00 har 15 skalv registrerats, två har känts av, det första på 3,6 grader på 13 kilometers djup och det andra på 3.1 grader på 16 kilometers djup, båda sydväst om El Pinar. Dessutom har idag söndag 2 skalv på tre kilometers djup och ett skalv på en kilometers djup registrerats, uppgifter som ännu ska verifieras av IGN.

Kl. 9:30 – Igår kväll registrerades det kraftigaste skalvet hittills, 4.3 grader på Richterskalan, på 13 kilometers djup. Epicentret låg en kilometer väster om El Pinar. I alla tre kommunerna på ön kändes skalvet av och det förorsakade ras på vägen mellan Tacorón och La Restinga och på utsidan av den stängda tunneln Los Roquillos. Skalvet har noterats i tidningarna på fastlandet.  

8/10: Kl. 10.00 - De seismiska rörelserna på El Hierro fortsätter att skaka om invånarna. Idag lördag har 40 skalv registrerats av IGN före klockan 6:00 i området sydväst om El Pinar. Skalven verkar ha närmat sig land och har en styrka på mellan 1.7 och 3.2 grader, medan de fortfarande ligger på över 10 kilometers djup. Man befarar att skalven ökar i styrka och tunneln mellan Frontera och Valverde håller inte för skalv på över 4 på Richterskalan, enligt vulkanexperterna, varför den inte kan öppnas.

7/10: Kl. 15.00 - Idag har 49 skalv registrerats fram till kl. 12.00. Skalven har registrerats i området El Pinar utanför öns sydvästra kust.

Kl. 11.00 – Denna fredag har IGN registrerat 30 skalv mellan 1,6 och 3,6 grader på Richterskalan. Det kraftigaste skalvet registrerades i natt på 14 kilometers djup, de övriga har legat på mellan 9 och 20 kilometers djup, alla i området El Julan-Mar de Las Calmas, omkring fyra kilometer väster om La Restingas kust. Befolkningen har känt av tre av skalven.

Den kända vulkanologen Juan Carlos Carracedo poängterar att ”magman håller på att bilda ett ’svamphuvud’ och om den inte fylls på kommer den att kylas ner utan att spräcka jordskorpan. Magman ser ut att stanna där den är utan att ta sig upp till ytan”. Carracedo kommenterar att detta är hans slutsats efter att ha studerat IGN:s minutiösa bevakning med alla tillgängliga data. Han säger också att processen kan ta månader innan den kan anses vara avslutad. Enligt Carracedo har man bättre koll på händelserna nu på El Hierro än år 2004 på Teneriffa, som han säger sköttes katastrofalt illa.

Det största problemet för invånarna i La Frontera är tunneln Los Roquillos mellan Frontera och Valverde som fortfarande är stängd för allmänheten. Företagarna i Frontera är förtvivlade, för ekonomin håller på att “kvävas” då huvudvägen mellan de två kommunerna är stängd. La Fronteras borgmästare anser att det inte finns någon teknisk information som tvingar till en stängning av tunneln och han påpekade att vägen över bergen inte är trafiksäker.

6/10: Kl. 10.00 – Denna morgon har 10 skalv registrerats enligt Geografiska Institutet IGN. Skalven har haft en styrka på 1.5 – 3.2 grader. Det kraftigaste skalvet på 3.2 grader skedde på 15 kilometers djup i området El Julan-Mar de Las Calmas. Befolkningen har inte känt av skalven.  

Emilio Carreño från IGN säger till Europa Press Television att IGN studerar liknande fall i andra delar av världen. I slutet av 1700-talet upplevde befolkningen på El Hierro en serie skalv men de resulterade inte i något utbrott. Han understryker att ett eventuellt utbrott skulle ske ”lugnt och långsamt” och förmodligen under vattnet, så befolkningen kommer kanske inte ens att veta om det.

Belén Allende, före detta ordförande för El Hierros regionalstyre, intervjuas idag i El Día. ”Vi måste återfå El Hierros trovärdighet efter de bestialiska medieattackerna”, säger hon bland annat. ”Sensationslystnaden har gjort att informationen om skalven har resulterat i någonting negativt, i stället för att kanalisera den till någonting positivt. Företagarna på El Hierro är mycket bekymrade över situationen och till exempel dykarklubbarna har fått ta emot annulleringar av bokningar som har gjorts långt tidigare. Närvaron av militären, räddningspersonal, forskare och reportrar hjälper inte upp läget precis. Ett annat problem är de motsägelsefulla uppgifterna de olika institutionerna ger.”

5/10 - kl. 19.00 - idag har endast ett skalv känts av, av de 18 som har registrerats. Experterna påpekar att ett skalv på 4 på richterskalan, som kan inträffa inom de närmaste dagarna, skulle göra tunneln mellan Frontera och Valverde instabil och orsaka ras inne i tunneln, varför den fortfarande är stängd. Tunneln ligger precis intill höga klippor.

kl. 12.00 - Läget är idag lugnt. Endast fem mindre skalv har registrerats fram till nu, enligt diarioelhierro.es.

4/10: Kl. 16.00 – diarioelhierro.es: Geografiska Institutets (IGN) vulkanbevakning sker 24 timmar om dygnet. IGN har bekräftat att 15 skalv kändes av under måndagen. Sedan 17 juli har 9.312 skalv registrerats med  epicentra både norr och söder om ryggen och på mellan 10 och 15 kilometers djup. 92 skalv har befolkningen känt av. Tunneln Los Roquillos kommer att vara stängd och larmskalan på gult tills forskarna anser att faran på land har minskat tillräckligt för att inga ras ska orsakas av skalven. Några invånare är fortfarande evakuerade från hem som ligger illa till med tanke på ras.

Kl. 9.30 - Idag tisdag har 22 skalv registrerats på El Hierro, enligt diarioelhierro.es. Skalven var på mellan 1.6 och 3.3 på Richterskalan och låg på omkring 13 kilometers djup ute till havs. Invånare i Frontera, El Pinar och La Restinga kände av två av skalven.

3/10:  Kl. 16.30:  Enligt diarioelhierro.es har 84 skalv registrerats idag fram till kl. 15.20 lokal tid. Klockan 13.48 lokal tid inträffade ett skalv på 3,7 grader på Richterskalan, på 12 kilometers djup, som inte invånarna kände av. Däremot kände en del av ett skalv på 3,1 grader kl. 14.53 som låg på 10 kilometers djup. Skalven låg i området El Julan-Mar de Las Calmas. Risken för ett vulkanutbrott ses fortfarande som liten. Tunneln till Valverde hålls stängd tills vidare, men de flesta av invånarna som evakuerades har fått flytta tillbaka. 

Fördjupande artikel i El País 2/10: På 12 kilometers djup under El Hierro ligger en magmakammare på omkring 100 miljoner kubikmeter med en temperatur på 1.200 grader. Allt tyder på att magman håller sig lugn, inget utbrott är att vänta den närmaste tiden. Vulkankrisen är den största vi har haft på Kanarieöarna sedan Teneguías utbrott på La Palma 1971 och stämningen hos experterna är märkt av ”förväntan och illusion”, säger vulkanologen Joan Martí. Det tjugotal experter som är på ön hoppas på ett lugnt utbrott. Det viktigaste är dock deras försäkringar om att det finns gott om tid att förbereda sig inför ett utbrott - som inte skulle ge upphov till en tsunami.  

Hur vet man detta? Till stor del tack vare mätinstrumenten. Åtta seismografer registrerar alla rörelser. Av de nästan 9.000 skalven är majoriteten inte kännbara för människan. Fyra GPS har installerats, tre magnetometrar, två gravitationsmätare och flera stationer som mäter gasutsläppen. Alla instrumenten tillsammans ger en bild av magma under jorden som har stigit upp från tiotals kilometer till nuvarande läge och därifrån har den inte flyttat sig. De seismiska rörelserna, som visar var magman pressar på, har flyttat sig från norr till söder och är på väg bort från ön. Vetskapen om epicentrets djup och hur mycket marken sväller upp ger en uppskattning om mängden magma.

Vad kan hända?  Jordskorpan på 12 kilometers djup är några hundra grader varm; om magman stannar kvar där svalnar den och slutar upp att pressa skorpan. Förmodligen skulle magmans gaser avges och trycket försvinna. Seismograferna kan också visa om magmakammaren fylls och att magman stiger uppåt. Om magman stiger uppåt, visar det nuvarande epicentret på att utbrottet skulle ske under vatten. Eftersom mängden magma är liten skulle ingen tsunami uppkomma. Ön El Hierro är i själva verket endast 10% av hela komplexet. Det har säkert förekommit undervattensutbrott under de senaste århundradena som vi inte känner till.

Hur skulle utbrottet se ut om magman stiger upp från öns inre? Enligt geologins grundprinciper skulle utbrottet med all säkerhet likna de senaste utbrotten, säger vulkanologen Juan Carlos Carracedo och hänvisar till utbrottet på La Palma 1971. ”Lavan på Kanarieöarna är basaltisk och inte så seg och utbrotten är därför inte våldsamma. Lavan rinner mot havet utan risk för invånarna”. Carracedo och andra vulkanologer har i två år studerat det vulkaniska beteendet i arkipelagen under de senaste 12.000 åren. Ännu tidigare fick El Hierro sin nuvarande form: som om ön hade bitits av jättekäftar på tre sidor. Formen beror på tre jättelandförskjutningar mot havet, för ön hade vuxit mycket och blivit instabil. Enligt Carracedo handlade det om katastrofala, ögonblickliga fenomen. Det senaste, i området El Golfo, skedde för mellan 39.000 och 133.000 år sedan.

Enligt Carracedo har myndigheterna gjort El Hierro till en ”temapark” och han kritiserar besöket av försvarsministern ”som anlände med militären för att lugna befolkningen, men med omvänt resultat”. Han säger att ”det finns många som vill spela en viktig roll och synas i kommunikationsmedierna, vilket skadar forskningens trovärdighet”.

Kl. 10.00: Idag måndag har 31 skalv på mellan 1,5 och 3,7 grader registrerats på 13-18 kilometers djup. Invånarna har känt av ett skalv. Efter den första skrämselhickan med en del sensationslystna skriverier i pressen har man börjat behandla situationen mera objektivt.

Geologen David Calvo från ITER, institutet för förnybar energi, som har installerat mätinstrument på El Hierro, säger i en intervju bland annat att ”Magman rör sig horisontalt, vilket är lugnande, för så länge rörelserna inte går uppåt kan vi inte veta var ett eventuellt utbrott kan ske. Magman kan emigrera tillbaka till ursprungsplatsen, norr om Golfo, därifrån rörde den sig till centrum av ön, nu har den flyttat ut till havs, till Julán, men vi vet inte om den fortsätter söderut. Den kan leta efter en ny väg på andra sidan ön, eller den kan stanna där den är och ingenting händer”. På frågan om hur ett undervattensutbrott skulle se ut svarar han: ”500 meter från kusten är djupet redan en kilometer, så om ett utbrott sker under vattnet är det troligt att vi inte ser det, för det skulle inte synas på ytan”. Det skulle, enligt experterna, heller inte förorsaka en tsunami.

Det sägs att en vulkan kan vara en turistattraktion och geologen håller med. ”Vi har tydliga exempel där vulkaner har utnyttjats i reklamsyfte inom turismen, till exempel på Hawaii, där ständiga utbrott har pågått i 28 år. Varje år reser fem miljoner turister för att se utbrotten. Detta är möjligt också på Kanarieöarna där utbrotten inte är explosiva, i motsats till Filippinerna där ingen turism är möjlig i aktiva vulkanområden.”

2/10: Kl. 16.00 - Skalven drar sig tillbaka och idag har endast sex skalv registrerats på 10-15 kilometers djup med styrka på mellan 1,5 och 2,2 grader på Richterskalan. Men experterna sägare att på 48 timmar kan läget förändras radikalt. Magman söker en utväg från djupen och har förflyttat sig ut till havs. Militären är kvar på ön om utifall att någonting skulle hända, "så länge som det är nödvändigt". Många av reportrarna som i veckan kom till ön i hopp om att se ett utbrott har gett sig av och El Hierroborna känner sig lugnare. 

1/10 kl. 11.30 - Lördagen har inletts med 59 skalv, alla på mellan 15 och 18 kilometers djup och med en styrka på mellan 1,5 och 3,4 grader på Richterskalan, säger Geografiska Institutet. Skalven ligger i området El Julan i Mar de las Calmas och befolkningen har känt av två av skalven.

Epicentret har flyttat sig så långt ut till havs att experterna inte längre tror på något utbrott på ön. Skulle ett utbrott ske så blir det förmodligen ett undervattensutbrott.

El Hierro är känd för sina rena vatten och är ett populärt mål för dykare. Årliga tävlingar för undervattenfotografer anordnas. Dykarna har upplevt skalven på ett annorlunda sätt. En grupp dök igår fredag i Mar de las Calmas, i närheten av området El Julan, där epicentret ligger sedan några dagar. ”Vi hörde ett oljud som om det åskade, som om en tung lastbil skulle ha kört i havet, under några sekunder”, berättade Mina, en tjej från Sevilla som hade kommit till La Restinga med sin belgiske man Alain för att njuta av några dagars dykningar. Alain kände av ett skalv då han filmade inne i en undervattensgrotta och han blev så överraskad att han tog sig ut. ”Det var ett kraftigt oljud”, sade han och tog fotot högst uppe som visar guiden Cristóbal, dykarklubbens ägare i La Restinga, som simmar ut ur grottan. Cristóbal är nöjd över att epicentret flyttar sig längre ut, för en del kunder hade ställt in sina bokningar på grund av skalven. I övrigt anser han att ”skalven ger internationell publicitet åt ön och nästa år kommer turismen att öka”.

I La Restinga finns ett tiotal dykarklubbar och under fredagen såg man flera gummibåtar ge sig ut med dykare. ”Fiskstimmen verkar inte förändrade, fiskarna verkar inte vara rädda och beter sig inte annorlunda. Vi ser varken gasbubblor eller någonting annat liknande.

Invånarna i byn lever sitt liv som vanligt, lite bekymrade på grund av att skalven kan dra ner på turismen som är deras levebröd, anser Juan. De klagar också över de sensationslystna skriverierna i pressen utanför ön och säger att turismen kan fortsätta som vanligt, för evakueringsplanerna tar vid behov hand om människorna. En familj som igår kom till El Hierro för att tillbringa en vecka på ön säger att de inte är rädda. ”Det är en mycket vacker plats med kristallklara vatten och vi stannar en vecka”.

Krisen på El Hierro förser forskningen med en sällsynt möjlighet att studera den här typen av jordskalv från början, säger Joan Martí från Forskningsinstitutet i en intervju med EFE och påpekar att det är sällan som ett vulkanfenomen har varit så grundligt bevakat. Han spankulerar omkring med en t-skjorta med bilden av ett vulkanutbrott, ett minne från Island.

30/9: Kl. 21.00 - intresset för El Hierro avtar i kommunikationsmedierna i takt med att läget fortsätter vara oförändrat. Nu är det endast de lokala tidningarna som skriver om skalven.

Magman flyttar sig längre ut mot havet och enligt experterna skulle ett eventuellt utbrott ske under vattnet utanför ön. Läget har idag varit lugnare än tidigare, men larmskalan visar fortfarande på gult och tunneln mellan Frontera och Valverde är stängd tills vidare. Skalven inträffar fortfarande på omkring 12 kilometers djup. Experterna kontrollerar djupet extra noga, för om skalven flyttar sig uppåt kan det vara ett tecken på ett förestående utbrott.

Trycket som magman utövar på El Hierro underifrån har gjort att ön har vuxit på höjden med 3,5 centimeter, någonting som är osynligt för blotta ögat. Ön har sedan juli utsatts för  8.613 skalv och befolkningen har känt av 36 av dem.

kl. 9.00 - Diario El Hierro: Magman förflyttar sig mot öns sydsida och skalvens kärna drar sig längre ut mot havet i det sydvästliga området Mar de las Calmas, ”det lugna havet”, enligt myndigheterna och experterna. Idag fredag har 22 skalv registrerats, alla på över 15 kilometers djup, på mellan 1,7 och 3,1 grader på Richterskalan.

Fullmäktige María del Carmen Morales säger att ”det är inte vanligt att marken rör sig under våra fötter, men vi bor på vulkanisk mark och måste kanske vänja oss vid skalv. Vad vi är minst oroliga för är ett vulkanutbrott, vad som bekymrar oss är skadorna som skalven kan åstadkomma i form av ras från klipporna”.

I kvarteret Sabinosa i Frontera, där en legendarisk källa med välgörande vatten ligger, är en del av invånarna fortfarande oroliga. 85-årige Vicente säger att han inte är rädd, för han upplevde i egen person utbrottet på La Palma 1971 då han gjorde militärtjänst på ön. ”Det var värre än detta under månader. Skalven gjorde att gator och hus skakade ända tills eldslågorna slog upp från jordens inre. Jag är inte rädd!”

29/9:  Kl. 19.45 – Det surrar ett rykte på Internet att ett vulkanutbrott på El Hierro är nära förestående. Chefen för öns regionalstyre, Alpidio Armas, tillbakaslår med kraft ryktet. Han förkastar den här typen av sensationalism och dementerar nyheten. ”Enligt vad forskare och tekniker har informerat oss, kommer detta inte att ske”, försäkrade han. Han påpekade att ”vi fortsätter lugna befolkningen, för vi har orsak att ta det lugnt; vi vet var ett eventuellt utbrott skulle ske, om det skulle ske. Möjligheten är väldigt liten men vi har samlat de nödvändiga materiella och humana hjälpmedlen för att klara av en sådan hypotetisk situation”. Han tillade att ”om ni frågar mej om situationen har förbättrats eller inte, skulle jag svara att den har förbättrats, varför det inte finns orsak att oroa sig. El Hierros invånare kan fortsätta sin vardag i normala banor.” Läget är stationärt och en del av invånarna har återvänt till sina hem. Tunneln är stängd tills vidare.

Kl. 12.30 – El Hierros invånare börjar misstro myndigheterna och de ständiga uppmaningarna att man ska hålla sig lugn. El Diario El Hierro skriver att många invånare har tagit kontakt med tidningen och förmedlat sin oro inför de allt intensivare skalven som nu också har känts av invånarna i La Restinga, El Golfo och Valverde. Antalet registreringar idag är redan 42, de kraftigaste har dock inte gått över 3,8 på Richterskalan och de ligger fortfarande på 15 kilometers djup.

kl. 9.50 - Försvarsministern manade till lugn igår och sade att ingenting lämnas åt slumpen. Ön kommer inte att evakueras, sade regionalstyrets chef. Skolbarnen får idag återgå till sina klasser, men tunneln mellan Frontera och Valverde fortsätter att vara stängd. Idag torsdag har 23 seismiska rörelser registrerats, alla på 15-19 kilometers djup och med en intensitet på mellan 1,8 och 3,6 grader på Richterskalan.

Intervju idag i El País: Nemesio Fernández är en av forskarna som i dagarna befinner sig på El Hierro. Han är koordinator på vulkanologiska institutet, Involcan, och har som uppgift att förklara för befolkningen vad ett vulkanutbrott är och vad som kan hända. Han har bakom sig flera års studier utomlands och installerade 1997 ett bevakningssystem på Kanarieöarna. För tre år sedan besökte han öarnas kommuner och beskrev riskerna av att bo på vulkaniska öar. ”Ju mera man informerar befolkningen desto bättre.” Han beskriver vulkanerna som ”fönster mot Jordens inre” och vill inte att någon ska vara rädd för dem. ”Folk som bor på Kanarieöarna, Hawaii eller Filippinerna ska vara tacksamma. Då vulkanen sover har man ett underbart landskap, geotermisk energi och varma källor. Då den får utbrott kommer folk från hela världen för att titta på ’fyrverkeriet’, men innan detta sker måste vi klara av jordskalven och kämpa mot oron.” Han säger att han personligen oroar sig mera för jordskalven än för ett utbrott. ”På Kanarieöarna har utbrotten av tradition inte varit våldsamma, utan de har gett lavaströmmar. Jordbävningar ger flera offer och därför är jag mera orolig för dem än för ett utbrott”.

Fernández anser att det inte skulle vara konstigt om ett utbrott på El Hierro ägde rum, men processen är full av frågetecken, bland annat för att det inte finns någon stor vulkan, utan hundratals vulkanöppningar och man vet därför inte var den eventuella lavan kommer ut. Han kommenterar att innan vulkanutbrottet 1971 på La Palma kände befolkningen av omkring 90 seismiska rörelser. Han påpekar att ”rykten får inte florera, de officiella kommunikationerna måste ta över”. Skulle ett utbrott inträffa så är han mera orolig för de nyfikna än för lavan. Ett typiskt utbrott på Kanarieöarna ger tjock lava som rinner långsamt, men den avger koldioxid som man inte ser och om man kommer för nära kan man bli förgiftad”, avslutar han.

28/9: kl. 19.00 - Försvarsminister Carme Chacón besöker El Hierro och ber invånarna vara lugna och lita på myndigheterna. 44 medlemmar och 14 fordon tillhörande militären har förts över till ön enbart i förebyggande syfte och för att vid behov kunna iordningställa en camping för 2.000 personer. Många frågar sig varför försvarsministern behövs och besöket är enligt dem en onödig utgift för spanska folket. Myndigheterna understryker att evakueringen av 53 personer gjordes enbart på grund av risk för ras från de höga omgivande klipporna. Under dagen har skalven fortsatt men utan att intensifieras och med ett enda skalv som kunde kännas av invånarna i morse.

Kl. 15.00 - Spanska försvarsministern, Carme Chacón, är på väg till El Hierro för att övervaka militärens insatser vid en evakuering och också kanariska regionalstyrets chef, Paulino Rivero, är på väg till ön. Det gäller fortfarande inte någon överhängande fara för ett vulkanutbrott, eller en evakuering av större mått, men förberedelserna för ett eventuellt utbrott kräver planering på högsta nivå. Rederiet Fred. Olsen har ställt en av sina fast ferrys, Bonanza Express, till myndigheternas förfogande. Jordskalven ligger på tiotals kilometers djup och det tidigare påstådda skalvet på två kilometers djup har korrigerats av geografiska institutet som ändrar djupet till 16 kilometer.

Tidningen Diario El Hierro skriver idag: ”En orolig natt efter en intensiv tisdag med 150 seismiska rörelser av vilka 9 kändes av. Kanariska regionalstyret lugnar invånarna och påminner om att "vi fortfarande ligger på gult på larmskalan och att man inte väntar sig ett utbrott inom kort”.

Ett skalv på 3.3 har känts av idag i El Golfo, El Pinar, La Restinga och Valverde. Skalvet inträffade kl. 09.47 lokal tid på ett djup av 15 kilometer utanför öns sydsida.  

El Mundo skriver att El Hierros och Kanarieöarnas regionalstyre har informerat att 53 invånare från kommunen Frontera har utrymt ett antal hem på grund av risk för ras från närbelägna klippor och 53 personer har ombetts att lämna området. Man hade planerat flytta bort 300 personer men detta visade sig vara onödigt. Idag, onsdag, har geografiska institutet registrerat 22 skalv, det största på 3,3 grader på Richterskalan. Larmberedskapen fortsätter på gult. Militären hjälper till med evakueringarna och ställer ett campingområde i ordning för ett eventuellt framtida behov.

El País skriver att invånare från Las Puntas – där ”världens minsta hotell” ligger -, El Lunchón, Los Corchos, Pie Risco och Guinea har flyttats tills vidare. 38 personer har flyttat till släktingar och 15 till ett studenthus i huvudstaden Valverde. Resan mellan Valverde och Frontera har förlängts från att ta 15 minuter till 40 minuter via bergsvägar, för tunneln mellan de två områdena har stängts för säkerhets skull. 500 elever får stanna hemma från skolorna idag.

Det finns personer som anser att allt detta är överdrivet: ”Vad är detta? Om El Hierro går under så går vi alla under med ön. Jag har i alla tider vandrat med mina getter i klipporna och jag vet att allt inte ramlar ner på en gång”, säger Julio Brito Padrón, 83 år gammal.

27/9: Skalven på El Hierro har uppmärksammats av alla kommunikationsmedier i Spanien. Det är inte ofta man ser våra kära öar i nyheterna på fastlandet, och speciellt inte de mindre öarna, men nu har El Hierro ritats in på fastlandets mediekarta, både i pressen och i teve, tack vare, eller kanske hellre, på grund av jordskalven. De började som små seismiska rörelser i oceanen och har vuxit till skalv som känns på hela ön. Det senaste kända vulkanutbrottet på ön inträffade år 1793.

Det hela började 19 juli då seismograferna registrerade en liten aktivitet under El Hierro. Sedan dess har sensorerna visat en växande aktivitet och på två månader har tusentals registreringar gjorts, de flesta omärkliga för invånarna. Skalvet i lördags på 3,4 på Richterskalan, som kändes av på hela ön, gjorde att kanariska regionalstyret höjde vulkanverksamhetens larmberedskap från grönt till gult, vilket är första gången i arkipelagens närhistoria.

Invånarna är på det hela taget rätt lugna inför ett eventuellt utbrott, som, om det sker, kommer att vara litet, enligt experterna. Josefa som bor i El Golfo berättar: ”Det sista skalvet var kraftigt. Jag hade lagt mig och sängen började flytta på sig, liksom också möblerna i rummet.”

Vulkanexperten framför andra, Juan Carlos Carracedo, manar till lugn. ”Om ett utbrott inträffar på El Hierro, nu eller senare, är det inte konstigt, för ön är den yngsta i arkipelagen. Det handlar om magma som stiger mot ytan och som stoppas av skorpan och förorsakar en serie sprickor som ger seismiska rörelser. Detta är vad som händer på 15 kilometers djup.” Enligt Carracedo är det för tidigt att förutsäga ett utbrott: ”Vi kan inte veta vad som kommer att hända, eftersom de seismiska rörelserna är så djupt nere vet vi inte om magman till slut bryter sig igenom skorpan och slutar i ett utbrott”. Carracedo säger också att om ett utbrott sker så kommer det att vara lugnt. ”Det skulle bilda lavakoner högt uppe och lavaströmmar som flyter ner mot havet, men så långsamt att befolkningen kan evakueras utan problem”.

El Hierro har ingen stor vulkan, men omkring 250 kratrar och under det senast kända utbrottet år 1793 bildades vulkanen Lomo Negro. Larmberedskapen, som har en färgskala på grönt, gult, grön-gult, orange och rött, innebär med gult att befolkningen hålls informerad om hur man ska bete sig vid ett utbrott. El Hierro har dryga 10.000 invånare som har fått i uppdrag att hålla sina identitetshandlingar, tandborste, ficklampa, filt och mobiltelefon på ett och samma ställe, och lyssna på nyheterna från radio och teve. Säkra platser utses för de olika områdena och om ett utbrott sker finns det gott om tid att föra alla till dessa ställen. I motsats till en jordbävning, som kan ske väldigt snabbt och som inte ger indikationer, aviserar ett vulkanutbrott med sina underjordiska rörelser innan utbrottet äger rum. Enligt myndigheterna är troligheten för ett utbrott endast 15%.

Översättning av artikel i El País

Tabellen nedan är från Geografiska Institutet och visar öarnas ålder i miljoner år, yta och högsta punkt. El Hierro är alltså inte ”mera” än 500.000 år gammal medan den äldsta ön, Fuerteventura, har 24 miljoner år på nacken.

 

Isla

Age (M.a)

Surface area (Km2)

Maximum altitude (m)

Lanzarote

17

846*

670

Fuerteventura

24

1655

807

Gran Canaria

14

1560

1950

Tenerife

16

2034

3718

Gomera

10

370

1340

La Palma

5

708

2428

El Hierro

0.5

269

1501

incluyendo los islotes: Graciosa, Alegranza, Montaña Clara

25/9:  Invånarna på El Hierro är bekymrade. De ständiga skakningarna under jorden har pågått sedan juli månad, växer i styrka och drabbar olika delar av ön. Till exempel i torsdag registrerades 16 jordbävningar och den kraftigaste, som mätte tre grader på Richter-skalan, låg 13 kilometer under jorden och kunde kännas av invånarna i den lilla fiskebyn La Restinga. Enligt en artikel i tidningen ABC beror allt på hur magman beter sig. Om trycket ökar stiger den till ytan och ett vulkanutbrott inträffar. De seismiska rörelserna ligger nu på mellan 8 och 18 kilometers djup. ”Det står klart att systemet är instabilt, ett utbrott kan komma men kan också utebli”, säger en vulkanolog. Man har kunnat konstatera en horisontal förskjutning av ön på två centimeter. Över 7.500 seismiska rörelser har registrerats sedan juli månad. Även om risken för ett utbrott är liten, skulle det inte vara konstigt om ett sådant ägde rum, för utbrott har registrerats på Kanarieöarna sedan urminnes tider, ett utbrott vart 25:e eller 30:e år i snitt.

Problemet för experterna är att observations-installationerna inte gjordes förrän på 80-talet och det senaste utbrottet i arkipelagen skedde 1971 på La Palma. Ett utbrott kan utvecklas under en tio års period och året innan utbrottet sker är de seismiska rörelserna intensiva och sker oftare. Geografiska institutet, IGN, har uppgifter som visar att liknande seismiska kriser i området inträffade år 2004 och 2009. ”Vi vet följaktligen inte vad som kommer att hända. Det isländska vulkanutbrottet som kollapsade flygtrafiken i Europa föregicks av åtta år av seismiska rörelser i stil med de som registreras på El Hierro”, säger en expert.

Öns regionalstyre har ökat larmberedskapen från grönt till gult och invånarna informeras om läget och om hur en eventuell evakuering i ett riskfyllt område ska ske.

I Sydamerika är man van vid ständiga rörelser under jorden. Upp till 3,5 grader på Richter-skalan kallas de ”temblores”, skalv, och därefter jordbävningar. I Chile rör sig de dagliga skalven mellan svaga och upp till 5,6 grader.

Helena Somervalli

Källor: El Día, abc.es, elmundo.es, elpais.es, diarioelhierro.es